Білий квиток у воєнний час: хто має право на нього і як отримати його в Україні

Білий квиток у воєнний час: як отримати його в Україні / колаж фото УНІАН

Білий квиток в Україні - документ, що звільняє людей від більшості видів військової служби. Главред розповідає, хто має право на такий документ.

"Білий квиток Україна - що це?"- таке питання одночасно просте і складне. По-перше, чисто формально - це просторічна назва документа, в якому міститься висновок військово-лікарської комісії з приводу того, чи придатна людина до несення військової служби.

По-друге, оскільки в Україні зараз воєнний стан через напад Росії, і триває мобілізація, навколо цього документа зараз склалася неймовірна кількість міфів і помилок. Які неодмінно потрібно розвіяти.

Що означає білий квиток в Україні?

Отже, спершу військовозобов'язана людина отримує повістку - мовляв, такий - то і такий-то, прийдіть тоді-то туди-то - для проходження медичної комісії.

І ось вона і вирішує, чи повністю придатна людина до служби, чи ні. Якщо ні, то тут є три варіанти:

Потрібно відразу сказати, що білий квиток у воєнний час і аналогічний документ в мирний - дуже сильно розрізняються за своїм юридичним статусом. Не підлягають призову та мобілізації тільки люди з третьої групи - тобто повністю непридатні. Тобто відповідь на питання: "Кому дають білий квиток в Україні"? досить нескладна.

Але ось люди з перших двох груп під час воєнного стану можуть бути покликані - але з великими обмеженнями. Тобто вони напевно не потраплять в десантнику, в морську піхоту, в артилеристи і так далі. Але їх можуть направити нести службу в які-небудь тилові підрозділи - в підрозділи постачання, в штаби, у військкомати і т. п.

Але, скажемо відразу, виїжджати за кордон з білим квитком під час війни можуть тільки люди, яких комісія визнала повністю непридатними до військової служби.

Читайте такожВ Україні до 23 серпня продовжили загальну військову мобілізацію

Як виглядає білий квиток Україна

Як стандартний український бюрократичний документ з підписами, печатками та фотографією призовника.

Таку назву за документом закріпилося ще в радянські часи, коли люди, яких визнали придатними до служби, відправлялися в бойові частини (і їм давали військовий квиток червоного кольору), а непридатні - в тилові частини. І отримували документ білого кольору.

Читайте такожМобілізація та бронь: хто може отримати відстрочку від призову

Чи можу я купити білий квиток?

Така угода принесе великі проблеми для покупця. З 24 лютого Національна поліція і СБУ викрили чимало недобросовісних і жадібних медиків, які промишляли такою незаконною діяльністю. І, відповідно, їхні клієнти теж несли відповідальність згідно частини 4 ("використання завідомо підробленого документа) статті 358 КК України.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти