Що робити, якщо бісквіт не піднімається: виправляємо помилки та творимо дива кулінарії

Що робити, якщо бісквіт не піднявся / pixabay.com

Розкажемо, як врятувати бісквіт, який викликає тільки сльози, і сімейну вечерю, створивши новий десерт.

Солодка випічка - один з найпопулярніших десертів, які пропонують гостям до чашки чаю або кави. Створити справжній шедевр хоче кожна господиня, але не завжди все виходить, як хочеться. Тому постараємося відповісти на питання, що робити, якщо бісквіт не піднімається, не пропікається всередині.

Главред пропонує дізнатися, як приготувати картопляні млинці для коханого "Чоловіки будуть у захваті від них: розкішний рецепт картопляних млинців на Масляну 2023".

Класичний бісквіт: основні помилки

Щоб спекти бісквіт знадобляться не тільки інгредієнти, а й навички. В особливостях роботи з тістом криються відповіді на питання, що робити якщо бісквіт сирий всередині або не піднявся. Основні помилки:

  1. Потрібно перевірити правильність ваги і кількості кожного інгредієнта. Наприклад, занадто великий обсяг борошна робить тісто жорстким.
  2. Неправильно підготовлені інгредієнти. Створення бісквіта починається зі збивання білків курячих яєць з цукром в піну. Вона може "впасти" через сторонні включення – вода, жири. Яйця з холодильника не дадуть пишної піни, тому їх потрібно зігріти до кімнатної температури, виклавши заздалегідь.
  3. Занадто висока швидкість збивання білків створить великі бульбашки, але вони будуть нерівномірно розподілені. Це призводить до утворення порожнин в тісті в процесі випікання і осідання готового десерту.
  4. Свіжість продуктів. Залежані інгредієнти не дадуть бажаного ефекту і пиріг може не піднятися в процесі випікання.
  5. Температура. Важлива не тільки температура інгредієнтів, але і температура в духовці. Високі показники призведуть до появи пригорілої скоринки і сирому тісті всередині.

Ці помилки виникають при роботі над бісквітом на плиті і пирогом, який печеться в духовці.

Бісквіт важкий, сирий і не піднявся: причини

Знайти причину важко, тому потрібно виключити помилки на всіх етапах приготування десерту. Щоб пиріг був м'яким і солодким потрібно знати кілька секретів:

  1. Яйця або яєчний білок для класичного бісквіта збиваються з цукром не менше 20 хвилин до отримання стійкої піни. На міксері краще виставити середню швидкість обертів віночків, щоб забезпечити рівномірність збивання.
  2. Осісти бісквіт на плиті без духовки може через відкривання кришки. Це ж правило стосується пирога, що випікається в духовці. Така дія знижує температуру приготування.
  3. Порушення рецептури призводить до отримання важкого або «гумового» тіста. Зайва мука зробить тісто неприємним і твердим. Зайві яйця або вершкове масло зроблять шикарний торт за 30 хвилин, бісквіт на сковороді неїстівним.
  4. Якщо бісквіт всередині сирий, а зверху з'явилася скоринка, ситуацію може виправити зниження температури в духовці, відключенням одного з тенів.
  5. Якщо бісквіт на швидку руку на сковороді виходить твердим, це означає, що його перетримали. Навіть при вимкненому нагріванні тену або газі духовка залишається гарячою, а залишений в ній корж продовжує віддавати вологу в повітря. Врятувати ситуацію може просочення. М'яким бісквіт буде, якщо його відразу дістати з духовки і залишити остигати.

Якщо бісквіт не вийшов: рятуємо ситуацію

Якщо торт не вийшов, а гості на порозі, то можна ще врятувати ситуацію. Варіанти вирішення проблеми застосовні за умови, що бісквіт в сковороді або в духовці не піднявся або вийшов твердим.

З твердого пирога можна зробити прекрасний торт. Для цього його достатньо розрізати на частини і промазати кремом. Ще одним варіантом порятунку буде просочення коржа коньяком або наливкою, сиропом. Зверху такий кулінарний шедевр можна прикрасити ягодами з настоянки і посипати цукровою пудрою. У підсумку вийде "П'яна вишня", "Пінчер" або "Графські руїни".

З пирога, що не вийшов можна зробити сухарі або коктейль. Якщо хочеться чогось незвичайного, то висушений заздалегідь бісквіт потрібно перемолоти на блендері. В отриману масу поступово додається молоко, фрукти і цукор за смаком.

Вам буде цікаво:

Автор: Марина Лугина
Новини заразКонтакти