Що потрібно, щоб абрикос плодоносив: поради, які повинен знати кожен садівник

Якщо ви не знаєте, на який рік плодоносить абрикос, правильно доглядайте за деревом і вже за 3 роки отримаєте урожай / unsplash.com

Правильні поливи, азотні, фосфатні і калійні добрива – от, що любить абрикос, при правильному догляді він дасть вам хороший і плідний урожай.

Навесні плодові дерева вступають у вегетаційний період, а садівники мчать проводити роботи, щоб за декілька місяців зібрати урожай. Багато хто саджає абрикос і чекає, що він принесе багаті плоди. Однак буває, що навіть здорове дерево рік за роком не плодоносить. Садівники задаються питанням, чому не цвіте і не плодоносить абрикос, і намагаються вирішити проблему. Ми радимо звернути увагу на низку рекомендацій, які повинні допомогти вашому абрикосу давати стиглі і смачні плоди.

Чим підгодувати абрикос, щоб він плодоносив

Часом виникає проблема, коли з абрикоса опадає зав'язь. Найчастіше це відбувається через те, що дереву не вистачає вологи або ж поживних речовин. І тоді дерево намагається вижити, воно позбавляється від майбутнього врожаю, оскільки не може його прогодувати.

Саме тому під час вегетації абрикос потребує регулярного поливу. Дерево не повинно відчувати нестачі у воді і добривах. Причому все потрібно робити правильно і лише в певні періоди.

Перший полив і одночасно підгодівлю треба проводити ранньою весною, до моменту початку цвітіння дерева. У цей період земля ще добре просякнута вологою. Але якщо взимку практично не було снігу, а навесні мало дощів, слід повністю промочити водою земляну кому абрикоса. Потрібно, щоб перша підгодівля була азотною. Можна використовувати сечовину, гнойову рідину або коров'як.

За 2-3 тижні після закінчення цвітіння потрібно проводити наступний полив і підгодівлю. Не забувайте, що категорично не можна поливати плодові дерева до моменту, коли вони почали цвісти, інакше ніякої зав'язі не буде. Треба промочити грунт вглиб на 1,5-2 метри, тому що на таку глибину розвиваються коріння абрикоса. Вкрай бажано, щоб друга підгодівля теж була азотною.

Приблизно за 1 місяць проводять третій полив з підгодівлею. Плоди на той час стануть вже досить великими і почнуть дозрівати. І тут вже вносяться всі три елементи – фосфорні, калійні і азотні добрива. Рекомендують наступний комплекс: сечовина, суперфосфат, а також сірчанокислий калій.

Після збору врожаю, в другій половині літа, потрібно ще раз полити і підгодувати абрикос. На ньому закладаються квіткові бруньки майбутнього року, тому в цей період дерево особливо потребує підгодівлі і вологи. Азотні добрива використовувати вже не можна, знадобиться застосувати калійні і фосфорні підгодівлі.

Якщо рік вийшов занадто посушливим, вам доведеться поливати абрикос все літо і восени. А до влагозарядного поливу слід перейти вже ближче до зими.

Абрикос цвіте, але не плодоносить

Абрикос може цвісти, але не давати плодів з декількох причин. Наприклад, у дерева підопріла коренева система, його погано підгодовували, полив був нерівномірний, не було формуючої обрізки або оптимального утеплення в зимовий період.

Якщо з поливом і добривами ми вже розібралися, то потрібно звернути увагу і на обрізку крони. Формуюча обрізка крони покращує освітлення дерева і береже його гілки. Обрізка дуже важлива і впливає на обсяги врожаю.

Потрібно не забувати утеплювати абрикос на зиму. Щоб це зробити, треба у пристовбурних кіл розкласти сухі гілки. Хмиз допоможе дереву захиститися і від гризунів.

Цвітіння без плодоношення може бути і через ранню відлигу або періодичні заморозки навесні. Хороший захист абрикоса і його адаптація у відкритому грунті до погодних змін допоможе дереву і цвісти, і плодоносити.

В якому віці починає плодоносити абрикос

Вже на 4-5 рік абрикос, який виростили з саджанця, здатний дати перший повноцінний урожай. Однак дерево може почати плодоносити і за 3 роки після посадки. Це залежить від сортових якостей самої рослини.

Терміни першого плодоношення залежать від віку саджанця і специфіки догляду за деревом. Від того, наскільки грамотним буде догляд, залежить, чи буде абрикос давати плоди. Важливо дотримуватися агротехніки, щоб потім насолоджуватися плідним урожаєм.

Новини заразКонтакти