Хронічне запалення: які важливі сигнали подає організм

Хронічне запалення також може відігравати роль у ряді станів, від раку до інсульту / Pixabay

Згодом хронічне запалення може негативно позначитися на ваших тканинах і органах.

Запалення відноситься до процесу боротьби вашого тіла з речами, які йому шкодять, такими як інфекції, травми і токсини, в спробі вилікувати себе.

Коли щось пошкоджує ваші клітини, ваше тіло виділяє хімічні речовини, які викликають реакцію вашої імунної системи.

Ця відповідь включає викид антитіл і білків, а також посилення припливу крові до пошкодженої ділянки. У разі гострого запалення - наприклад, порізу на коліні або застуди - весь процес зазвичай триває кілька годин або кілька днів.

Читати такожТри найгірших напою проти запалення

Хронічне запалення виникає, коли ця реакція затримується, залишаючи ваше тіло в постійному стані готовності. Згодом хронічне запалення може негативно позначитися на ваших тканинах і органах. Деякі дослідження показують, що хронічне запалення також може відігравати роль у ряді станів, від раку до інсульту.

Читайте далі, щоб дізнатися більше про хронічне запалення, включаючи загальні причини та продукти, які можуть допомогти з ним боротися.

Які симптоми хронічного запалення?

Гостре запалення часто викликає помітні симптоми, такі як біль, почервоніння або набряк. Але симптоми хронічного запалення зазвичай набагато менш помітні. Це дозволяє їх легко не помітити.

Загальні симптоми хронічного запалення включають:

Ці симптоми можуть варіюватися від легких до важких і тривати протягом декількох місяців або років.

Що викликає хронічне запалення?

Кілька речей можуть викликати хронічне запалення, в тому числі:

Майте на увазі, що ці проблеми не у всіх викликають хронічне запалення. Крім того, в деяких випадках хронічного запалення немає явної першопричини.

Експерти також вважають, що ряд факторів також може сприяти хронічному запаленню, наприклад:

Як хронічне запалення впливає на організм?

Коли ви живете з хронічним запаленням, запальна реакція вашого організму може в кінцевому підсумку призвести до пошкодження здорових клітин, тканин і органів. З часом це може призвести до пошкодження ДНК, відмирання тканин і внутрішнього рубцювання.

Все це пов'язано з розвитком декількох захворювань, в тому числі:

Як діагностується хронічне запалення?

Не існує справжніх тестів для самостійної діагностики запалення. Але деякі аналізи крові є гарною відправною точкою, в тому числі ті, які виділяють C-реактивний білок (CRP), який вказує на інфекції або запалення в цілому організмі (наприклад, суглоби), і високочутливий C-реактивний білок (hsCRP), який відображає запалення серця.

Багато людей не знають, що у них хронічне запалення, поки їм не поставлять діагноз іншого захворювання. Якщо ви відчуваєте, що відчуваєте деякі з загальних симптомів хронічного запалення, рекомендується поговорити з лікарем. Вони будуть знати, які перші кроки потрібно зробити, коли справа доходить до діагнозу.

Як лікується хронічне запалення?

Як дієта впливає на хронічне запалення?

Те, що ви їсте, може відігравати як позитивну, так і негативну роль у лікуванні хронічного запалення.

Їжа, щоб поїсти

Відомо, що різні продукти мають протизапальні властивості. До них відносяться продукти з високим вмістом антиоксидантів і поліфенолів, наприклад:

Якщо ваш лікар або дієтолог порекомендували вам змінити свої звички в їжі, подумайте про те, щоб поговорити з ними про середземноморську дієту. Дослідження, проведене в 2018 році, показало, що учасники, які дотримуються цієї дієти, мали нижчі маркери запалення.

Продукти, яких слід уникати

Відомо, що наступні продукти посилюють запалення у деяких людей:

Якщо ви намагаєтеся зменшити хронічне запалення, лікар може порекомендувати вам зменшити споживання цих продуктів. Не обов'язково повністю їх усувати, але намагайтеся їсти їх тільки зрідка.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти