Як правильно казати – будь ласка чи прОшу: Авраменко роз’яснив поширену дилему

Як правильно казати – будь ласка чи прОшу/ скрін

Насправді схожі за значенням слова можуть мати різне застосування залежно від ситуації.

Після того, як ми чуємо від когось подяку, наприклад, за зроблену нами добру справу, нам хочеться щось на це відповісти. І тут може виникнути дилема: а як же правильно сказати – будь ласка чи прОшу? Який із цих варіантів буде більш відповідний до ситуації?

Відповідь на це запитання дав відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці. Він пояснив значення цих двох слів і те, в яких випадках краще застосовувати кожне з них.

Мовознавець пояснив, що прОшу – це така ж сама етикетна форма, як і будь ласка. Тому їх можна вживати у мовленні як синоніми.

Проте кожне з цих слів має свій відтінок, і це все-таки впливає на те, коли краще застосовувати кожне з них.

"ПрОшу – це етикетна формула, те ж саме, що і будь ласка. До речі, словом прОшу краще відповідати на подяку, коли ваша послуга була незначною, адже прОшу звучить скромніше, ніж будь ласка", – зазначає мовознавець.

Також він нагадав, що "будь ласка" пишеться окремо, і зазначив, що неправильне написання цього словосполучення є дуже поширеною нині помилкою.

Крім цього, Авраменко пояснив, що не варто плутати слово "прОшу" зі словом "прошУ", адже зі зміною наголосу змінюється також значення.

"Слова прОшу і прошУ – не одне й те ж саме. ПрошУ вживаємо тоді, коли висловлюємо прохання, спонукаємо до дії. Наприклад, прошУ говорити тихіше, прошУ читати", – пояснив мовознавець.

Дивіться відео про те, як мовознавець Авраменко пояснив вживання слів "будь ласка" і "прОшу":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко розповів, чому ми неправильно називаємо каву і як сказати правильно – еспресо чи еспрессо, лАте чи латЕ. У різних назвах кавових напоїв дуже легко припуститися помилок.

Також раніше мовознавець пояснив, як правильно казати – заварити каву чи зварити. Виявляється, зі словом "кава" можна вживати обидва дієслова, але варто знати випадки, коли правильно буде застосувати кожне з них.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти