Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю

Як правильно пасинкувати помідори / Фото pixabay.com

Пасинкування - видалення бічних відростків у помідор для досягнення багатого врожаю.

Пасинкуванням помідор називають обрізання відростків, які з'являються в пазухах листків. Ці пагони можна помітити під час цвітіння головного стебла і видаляти їх слід в обов'язковому порядку.

Для чого потрібно пасинкувати помідори

Городники без стажу часто задаються питанням - для чого видаляти додаткові паростки на кущах помідорів, адже на кожному із них в ідеалі можуть з'явиться такі бажані плоди і урожай буде ще багатшим. Але в цьому випадку не так все й просто, адже через велику кількість відростків кущ томату стане схожим на джунглі, а це загрожує появою небезпечних грибкових інфекцій. Також через велику кількість плоди будуть меншими за розміром. Видалення пасинків прискорить дозрівання помідорів.

Як пасинкувати томати в теплиці

Фахівці звертають увагу, що на ранньому етапі росту розсада набагато краще переносить видалення відростків. У помідор у теплиці проводити процедуру слід приблизно через два тижні після появи паростків. Оптимальний розмір маленьких рослин - 3-4 см.

Яким чином пасинкувати помідори у відкритому грунті

Скільки залишати пасинків на помідорах - як тільки на рослині ви помітите першу квітучу кисть, чекайте "народження" пасинків. Буде чітко видно, як з'явився перший і найстійкіший пасинок, який слід залишити, а ті, які відростають під ним – варто сміливо прибирати.

Бічні відростки потрібно прибирати тоді, коли вони виросли на 2-4 см, при цьому обов'язково намагатися по мінімуму травмувати рослину.

Здійснювати цю процедуру настійно рекомендують рано вранці і обов'язково в сонячний, але не спекотний день для того, щоб «ранки» на кущах змогли швидко затягнутися і не завдали шкоди. Проводити пасинкування слід в залежності від стану рослини – не частіше одного разу в один або два тижні.

Два способи пасинкування помідор:

- відривання пагонів руками

- обрізання пасинків за допомогою садових ножиць.

Чи слід пасинкувати балконні помідори

У тому випадку, якщо ви посадили на підвіконні низькорослий сорт помідор, видаляти відростки не потрібно. Такі помідори не бояться заморозків і будуть давати урожай навіть з бічними пагонами. Але треба пам'ятати, що рослини з пасинками швидше виснажують грунт, тому їх потрібно частіше поливати і «підгодовувати» добривами.

Як пасинкувати помідори високорослі

Багато городників люблять вирощувати високорослі помідори, адже вони дають більше врожаю, менше уражаються небезпечною фітофторою, у них розтягнутий період плодоношення – від середини літа і аж до осінніх заморозків. У цих сортів томатів потрібно видаляти верхні пасинки, а нижні – прикопати для посилення кореневища. Дорослі кущі сягають у висоту до 40 сантиметрів, тому їх прив'язують до стовпів по мірі зростання.

Наступного дня після видалення бічних паростків кущі томатів настійно рекомендують рясно полити і підгодувати мінеральними добривами.

Читайте також:

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти