Як правильно заряджати смартфон, щоб не викинути батарею на звалище

Новий телефон до 0% розряджати не потрібно / Yoann JEZEQUEL / flickr.com

Варто знати, коли треба заряджати смартфон, щоб максимально продовжити термін служби вашого пристрою і суттєво не нашкодити його акумулятору.

Мобільний телефон завжди у нас під руками. Ми користуємося ним для зв'язку, розваг та роботи. Тому важливо, щоб він завжди був зарядженим і працював на повну потужність. Багато хто не знає, як заряджати смартфон, щоб не зіпсувати батарею. Насправді телефон радять заряджати декілька разів на день, не залишати зарядку на останній момент і не чекати, поки заряд батареї досягне показника в 100%.

Коли заряджати смартфон

Фахівці радять тримати заряд телефону на рівні 40-80%. Тоді ваш пристрій може пропрацювати довше, ніж навіть заявлено самим виробником.

Коли заряд батареї показує 50%, можна ставити смартфон на зарядку. В такому випадку термін використання телефону може збільшитися в чотири рази.

Як часто заряджати смартфон

Смартфон потребує регулярної підзарядки. Потрібно саме заряджати телефон, а не поповнювати його запас від 0 до 100%.

Телефон можна заряджати 2-3 рази на день. Десь до показника в 80%. Коли смартфон показує, що залишається 20-30% - не чекайте повної розрядки. Не чекайте, коли показник підживлення акумулятора енергією буде вище 90%.

Як правильно заряджати смартфон або чого боїться акумулятор

Розряджати телефон до 0% після покупки не треба

Часто можна почути, що новий телефон відразу після покупки потрібно розрядити до нуля і відразу поставити його на зарядку. Однак таку думку критикують.

Раніше мобільники були з залізо-нікелевими батареями, зараз – з літій-іонними. Перший варіант акумулятора передбачав варіант з першою повною розрядкою-зарядкою. Працював так званий ефект пам'яті, через що потенціал батареї знижувався. А ось з літій-іонними батареями такої проблеми вже немає.

Не розряджайте телефон повністю

Коли рівень заряду акумулятора телефону знижується до 0%, це призводить до мінімальних запасів енергії. Ємність акумулятора зменшується, особливо якщо в такій ситуації людина намагається його знову включити. У подібній ситуації вимикайте телефон, коли він на зарядці, щоб енергія даремно не витрачалася на фонову роботу застосунків.

Не залишайте телефон на ніч на зарядці зі 100%

Насправді, у сучасних мобільних телефонів є функція, яка відключає підживлення енергією при максимальному заряді батареї. Але на ніч смартфон з показником заряду в 100% краще не залишати, оскільки це негативно позначається на терміні експлуатації акумулятора.

Не вбивайте батарею під час зарядки

Багато з нас користуються смартфоном, коли він заряджається. Дивитися фільми або сидіти в Інтернеті, звичайно, можна, але так ви "вбиваєте" свій акумулятор. Зарядка і розрядка телефону йде одночасно і батарея зношується.

Головні "страхи" акумулятора

Літій-іонні батареї бояться, коли відбувається різкий перепад температури. Як зі спеки на холод, так і навпаки. Акумулятори дуже бояться морозів (-20) і сильної спеки (+60). Коли температура нижче нуля, телефон не може заряджатися.

Не радять зберігати літій-іонні акумулятори з 0% заряду. У майбутньому через це вони можуть не включатися.

Не можна користуватися дешевими зарядними пристроями. Може статися порушення роботи контролера, який вбудований в саму батарею і його перезарядка. Це вкрай небезпечно.

Не можна користуватися роздутими акумуляторами, не намагайтеся їх зарядити.

Акумулятори псуються через удари , вібрації, постукування, довге залишення на зарядці з зарядом на 100%, активні навантаження, попадання вологи, замикання.

Якою зарядкою краще заряджати

Зарядний пристрій повинен бути оригінальним і високої якості. Можна заряджати телефон і одноамперної, і двоамперною зарядкою. Якщо ємність акумулятора велика, смартфон швидше зарядиться за допомогою двоамперної зарядки.

Можна купити і зарядний пристрій, який підтримує швидку зарядку. Контролер не дозволить зіпсувати батарею. Якщо телефон таку функцію не підтримує, то величина струму на виході буде такою, яка потрібна вашому смартфону.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти