Як припинити заїдати стрес: достатньо виконати лише 5 кроків

Переїданням люди часто намагаються компенсувати емоційні проблеми / bb.lv

Якщо постійно заїдати стрес їжею, ви можете нашкодити не тільки для фігури, а й для фізичного та психічного здоров'я загалом.

Посварилися з кимось і вирішили "заїсти проблему" шматочком торта? Сильно втомлюєтеся на роботі і щовечора "розслабляєтеся" у компанії коробки пончиків? У будь-якій стресовій ситуації рука так і тягнеться до холодильника? Тоді можливо варто задуматися, чи немає у вас звички заїдати стрес.

Заїдання стресу шкідливе не лише для вашої фігури, а й для фізичного та психічного здоров’я загалом.

За словами психолога Євгенії Стрілецької, усі проблеми з харчуванням можна віднести до однієї із трьох категорій розладів.

  1. Обмежувальні розлади харчової поведінки: анорексія, булімія, орторексія, компульсивні переїдання.
  2. Емоційні переїдання.
  3. Неправильні харчові звички, які можуть призвести до ожиріння.

І лише в одній із цих груп – неправильних харчових звичках – під час боротьби з проблемою потрібно акцентувати увагу на правильному харчуванні і ретельному виборі того, що і коли ви їсте. Та у перших двох випадках не можна зарадити лише дієтами і раціональним харчуванням. Адже вони пов’язані з емоційною складовою, і боротьба з проблемою ґрунтуватиметься на роботі саме у цій площині.

В основі емоційного переїдання лежить сильний стрес – людина намагається компенсувати ці негативні емоції, і не знаходить нічого кращого, як просто заїсти їх чимось смачненьким. Саме про те, як подолати емоційне переїдання і припинити заїдати стрес, йдеться у цій статті.

5 кроків, які допоможуть припинити заїдати стрес:

1. Дозволяйте собі відчувати злість

Вам часто хочеться заїсти стрес, коли ви не дозволяєте собі проявляти певні емоції, насамперед – злість. Люди, які страждають від цієї проблеми, здебільшого добродушні і намагаються з усіма добре поводитися. І навіть у тих випадках, коли злість є абсолютно виправданою, вони стримують її у собі. Але ця емоція не може просто "випаруватися" сама по собі – її стримування спричиняє сильний стрес. І ви навіть не встигнете опам’ятатися, як рука сама потягнеться до холодильника.

Прислухайтеся до того, як відчуваєте себе у тих чи інших ситуаціях. Потрібно усвідомити, що злість – це абсолютно нормальна природна емоція, і дозволити собі її відчувати.

2. Боріться з відчуттям провини

Ще одним спусковим гачком для заїдання стресу є відчуття провини. Тому, щоб побороти проблему з переїданням, потрібно навчитися це відчуття розпізнавати і виробити у собі звичку не діяти під його впливом. З цього випливає ще й третє правило…

3. Вчіться казати "ні" без докорів сумління

Приміром, вас хтось попросив про послугу, яку ви не хочете виконувати. Але на вас тисне відчуття провини і з’являються думки "як це я можу відмовити у такій ситуації?" Навчитися відмовляти досить важко, але заповітне "ні" – це перший крок до вироблення "імунітету" проти постійного відчуття докорів сумління.

Відчуття провини не повинне керувати вашими рішеннями. Лише коли вам вдасться побороти його прояви, ви прийматимете рішення, як діяти у тих чи інших ситуаціях, більш логічно і виважено. Тобто суть не в тому, щоб усім підряд відмовляти у допомозі, а в тому, що ваше "так" або "ні" буде лише вашим рішенням, не продиктованим провиною перед кимось.

4. Виділіть собі час на відпочинок

Люди, які звикли заїдати стрес, часто упускають момент, коли вони втомилися і потребують відпочинку. Адже відсутність чи нестачу відпочинку вони компенсують їжею. Отож, потрібно виділяти у своєму графіку час, коли ви просто розслабляєтеся і нічого не робите.

5. Навчіться розпізнавати голод і дотримуйтеся режиму харчування

Лише після того, як ви пропрацюєте перші чотири пункти, можна буде починати налагоджувати саме харчування.

У першу чергу навчіться розпізнавати відчуття голоду і ситості. Ставте собі питання, чи справді ви зараз хочете їсти, бо ви голодні? Чи можливо вашому організму не вистачає чогось іншого, і він намагається це компенсувати таким чином?

Хочете позбутися звички переїдати? Тоді варто привчити себе дотримуватися правильного режиму харчування. Ваші відмовки типу "так рано не хочеться їсти, вип’ю лише кави" і "немає коли відірватися від роботи, щоб пообідати" потім досить сильно вдарять як по здоров’ю травної системи, так і по фігурі й емоційному стані. Бо організм, який не отримав достатню кількість енергії упродовж дня, обов’язково захоче компенсувати це вечері. І ви не опам’ятаєтеся, як за вечерею на вашій тарілці опиниться ледь не пів холодильника.

Отже, які висновки варто з цього усього зробити. Коли ви намагаєтеся подолати заїдання стресу, то своїм "ворогом" бачите саме їжу. Але їжа у випадку емоційного переїдання – це лише об’єкт, який допомагає зняти стрес, і спрямовувати свою боротьбу на нього означає "битися з вітряками". Насправді проблема ховається у втомі, стресі і неправильному способі життя.

Варто розуміти, що у різних людей може бути різний об’єкт, за допомогою якого вони намагаються приглушити відчуття стресу. Наприклад, це може бути алкоголь. У такому разі теж варто спрямувати свої зусилля на зміну ситуації, вашого емоційного стану і життя загалом – тоді й потреба у такому об’єкті відпаде.

Вас також може зацікавити:

Автор: Альона Вороніна
Новини заразКонтакти