Як зробити так, щоб дитина сама робила уроки: головні правила для батьків

Як не кричати на дитину під час уроків: поради психолога / ua.depositphotos.com

Що важливо знати батькам – чи потрібно допомагати дитині робити уроки.

Напевно, будь-які батьки рано чи пізно стикаються з несподіваною проблемою. Їхнє улюблене чадо навідріз відмовляється вчитися. У це зв'язку виникає питання: як змусити дитину вчитися?

Спробуємо відповісти на питання, як зробити так щоб у дитини з'явився інтерес до навчання? Напевно, приклавши певні зусилля, ви зможете домогтися результату. Однак чи варто діяти через силу? Психологи кажуть, що так чинити не варто. Навіть отримавши миттєвий результат, ви можете нашкодити в подальшому і відіб'єте у дитини бажання вчитися ще більше.

Чи є вихід, як пробудити у дитини тягу до знань і не нашкодити її психіці? Фахівці говорять про те, що в цьому питанні важливо вибрати і створити у дитини правильну мотивацію для навчання. При цьому важливо, щоб дитина розуміла, що чого їй освіта – вона стане надійним доробком для отримання професії, яка допоможе себе забезпечувати.

Щоб створити мотивацію потрібно розуміти навіщо їй це потрібно. Що дитина отримає завдяки навчанню. Наприклад, зможе в майбутньому отримати професію, про яку мріє. А без освіти у неї не буде ніякої професії взагалі і не зможе заробляти собі на життя.

Як змусити дитину ходити до школи / УНІАН

Відзначимо, що для спонукання бажання важливо зрозуміти причину, чому дитина відмовляється це робити. Це може стати ключем для вирішення проблеми в майбутньому.

Усвідомимо для себе відразу, що однакових рецептів для всіх дітей не буває. Причини в кожній родині можуть бути різні і докопатися до істини часто вдається лише фахівцям. У той же час задавайте собі самі питання, а чи все залежить тільки від дитини і чи немає в цьому частки провини батьків, родичів і оточуючих дорослих?

Не рідко дитина втрачає інтерес до навчання через те, що програма для неї стає занадто простою. Найчастіше батьки так натаскують дитину ще до школи, а також стимулюють додаткову освіту, що школяреві стає просто нецікаво. Вихід є, постарайтеся розширювати рамки освітньої програми і в цьому допомога педагогів просто необхідна. Нехай дитина займеться пошуком нової, додаткової інформації, спонукайте її ставати першопрохідцем. Важливо запам'ятати, що в разі прискореної підготовки дитини до школи, результат може бути протилежним, у школяра може просто пропасти бажання вчитися.

Фахівці кажуть, що найкращий спосіб пробудити інтерес до навчання – зацікавити дитину, а не змушувати вчитися. Спробуйте поекспериментувати - запропонуйте дитині такі завдання, які зможуть пробудити у неї позитив, цікавість і допитливість. Не зайвим тут буде включити трохи невинного гумору. З веселою посмішкою на обличчі отримувати нові знання набагато цікавіше і приємніше.

Зверніть увагу, що спочатку ставлячи перед дитиною важкі завдання, ви можете відлякати її. Тому почніть з задачок простіше. Дитина знайде впевненість в собі і після цього легше візьметься за завдання трохи складніші. Пропонуйте дитині допомогу в складних варіантах, але не робіть все за неї. Не забувайте хвалити дитину за успіхи, так у неї з'явиться впевненість.

Нерідко причина небажання вчитися – напружені відносини всередині навчального колективу. Особливо важко впоратися з цим дитині в початкових класах. Ваше завдання підтримати дитину і в разі необхідності знайти рішення за допомогою педагогів, а також з іншими учнями. Лише не варто переводити рішення проблеми в скандали і сварки. У разі, якщо дитина не пускає вас в свій шкільний світ не наполягайте, а просто допоможіть м'яким порадою і словами підтримки.

Як мотивувати дитину вчитися - поради психолога

Найчастіше причиною небажання вчитися у дитини можуть стати завищені вимоги батьки. Вони нерідко вимагають від свого чада тільки максимальних оцінок. Важливо зрозуміти настрій і можливості вашої дитини і в разі необхідності трохи «зменшити оберти» і обмежитися розумною достатністю, адже дитині багато чого може бути просто не під силу. Пам'ятайте також про те, що у будь-якого навіть дорослого, не кажучи про дітей є право на помилку, за які не варто лаяти, але важливо правильно мотивувати на їх виправлення.

Завжди звертайте увагу на те, як ваша дитина долає перешкоди і труднощі. Навчитися цьому в дитинстві – запорука успішного майбутнього в подальшому. "Захищати" дитину від будь-яких труднощів - не найправильніше рішення. Краще допомогти їх подолати поступово. Однак не перестарайтеся з допомогою, нехай дитина бачить, що ви поруч, але прагне вирішувати завдання сама. І не скупіться на похвалу при правильному вирішенні завдань.

Не випускайте з уваги те, що нерідко дитині через великий масив наданої інформації буває важко запам'ятати весь предмет. Нерідко виникають прогалини в знаннях, інформація, отримана раніше, просто забувається. А це тягне за собою виникнення проблем з навчанням в геометричній прогресії. Тут доведеться зайнятися заповненням прогалин у знаннях, повторенням пройденого. Не останню роль у допомозі при цьому можуть зіграти вчителі та репетитори.

Батькам важливо пам'ятати про те, що миттєвих результатів чекати навряд чи варто. Навіть якщо ви дотримуєтеся основних рекомендацій, буде потрібен певний час, щоб ваші зусилля дали помітні плоди.

Як змусити дитину вчитися якщо він не хоче / dzerkalo.media

Як мотивувати дитину вчитися: головні правила

Новини заразКонтакти