Які повістки вручають в Україні і де їх можуть видати: прості і ясні відповіді

Солдат , повістка / Колаж фото УНІАН і ТСН

Які бувають повістки до військкомату в Україні? Главред спробував детально відповісти на це питання, особливо актуальне в умовах мобілізації.

Оскільки україно-російська війна, на жаль, як і раніше, в розпалі, отже в Україні діє воєнний стан. І, відповідно, мобілізації підлягають військовозобов'язані люди, які знаходяться у віковому діапазоні від 18 до 60 років. Нижче ми детально розповімо про те, які повістки вручають в Україні. І чому сам факт отримання повістки аж ніяк не означає, що людина буде мобілізована найближчим часом.

Які існують види повісток? Отже, українські закони та інші нормативні акти мають на увазі наявність чотирьох видів повісток.

Повістка для уточнення інформації

Такий документ може бути вручений для того, щоб оновити інформацію про призовника в архівах територіальних центрів комплектації (військкоматів):

Ще такого роду повістки можуть використовуватися для встановлення факту, чи має людина відстрочку від призову в армію. Або - чи є у призовника хвороби, які виключають проходження стройової служби.

Повістка-призов на строкову військову службу

У такому документі повинен бути вказаний термін, в який призовнику потрібно з'явитися в ТЦК, в якому він зареєстрований.

У такій повістці також говориться, що саме при собі при візиті в ТЦК зобов'язаний взяти з собою призовник ‒ паспорт, військовий квиток (тимчасовий документ) або посвідчення про приписку до ТЦК, а також обліково-послужний лист і мобілізаційне розпорядження (якщо воно в наявності).

Повістка-направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК)

Якщо людині вручили таку повістку, то він зобов'язаний в зазначені в ній терміни пройти медогляд спеціалізованою комісією.

До повістки зобов'язана потім бути прикладена картка обстеження і медогляду військовозобов'язаного, в якій обов'язково має бути зазначено ‒ про придатність або непридатність призовника до несення служби.

Мобілізаційне розпорядження

Так би мовити, фінальну повістку вручають військовозобов'язаним чоловікам, які пройшли Медкомісію і були визнані придатними до військової служби.

Відповідно, мобілізаційне розпорядження вручають під час оголошення мобілізації. У документі повинно бути зазначено, що людина зобов'язана з'явитися в певний призовний пункт протягом доби після оголошення мобілізації.

Як кажуть експерти, в українському законодавстві чітко не виписано конкретне місце, в якому обов'язково не можна вручати повістки. Відповідно, її можуть вручити людині де завгодно ‒ в парку, на роботі або на блокпосту.

Інші новини стосовно мобілізації:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти