Названо стан 35-44 років, який веде до високого ризику деменції

Багато попередніх досліджень показали, що гіпертензія середнього віку пов'язана з підвищеним ризиком розвитку деменції / ua.depositphotos.com

У недавньому дослідженні дослідники з Китаю та Австралії використовували дані громадського здоров'я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), близько 1,28 мільярда людей у віці від 30 до 79 років у всьому світі страждають гепатитом А, або гіпертонією.

Гепертензія (НВР) є провідною причиною серцево-судинних захворювань і передчасної смерті в усьому світі. Це також фактор ризику діабету, надійного джерела депресії і деменції, пише Medical News Today.

Попереднє дослідження з надійних джерел виявило, що HBP у віці до 35 років асоціюється з когнітивними порушеннями в середньому віці. Деякі дослідження також припускають, що гіпертонія в середньому віці є фактором ризику розвитку деменції. Однак зв'язок надійного джерела між гіпертонією в більш старшому віці і деменцією суперечлива.

Читати такожВисокий кров'яний тиск: названий домашній напій, який "значно" знижує гіпертонію

Хоча зв'язок між гіпертонією, обсягом мозку і деменцією добре відома, дослідники досі не впевнені, як вік початку гіпертонії впливає на ризик деменції.

У недавньому дослідженні дослідники з Китаю та Австралії використовували дані громадського здоров'я, щоб вивчити, як вік початку гіпертонії впливає на здоров'я мозку та ризик розвитку деменції.

"Багато попередніх досліджень показали, що гіпертензія середнього віку пов'язана з підвищеним ризиком розвитку деменції, але незрозуміло, чи впливає зв'язок гіпертонії з обсягом мозку та деменцією віком на момент діагностики гіпертонії», - сказав доктор Сяньвен Шан, провідний автор дослідження.

"Ми виявили, що гіпертонія, діагностована в молодому або середньому віці, але не в пізньому віці, пов'язана з меншим обсягом мозку і підвищеним ризиком деменції. Чим молодше був встановлений діагноз гіпертонії, тим більше спостерігалося зменшення обсягу мозку", - пояснив доктор Шан, науковий співробітник Народної лікарні провінції Гуандун в Гуанчжоу, Китай.

"Наші результати показують, що як ранній, так і середній вік є критичними періодами для запобігання деменції або пошкодження мозку за допомогою профілактики та лікування гіпертонії», - додав він.

Автори опублікували своє дослідження в журналі HypertensionTrusted Source.

Аналіз даних про гіпертоніїдослідники використовували загальнодоступні дані з uk Biobank, бази даних, що містить анонімні медичні записи приблизно півмільйона людей у Сполученому Королівстві.

До їх числа увійшли 11399 осіб з діагнозом гіпертонія до отримання МРТ головного мозку в період з 2014 по 2019 рік. Всі учасники увійшли в біобанк в період з 2006 по 2010 рік. Дослідники розділили учасників на п'ять груп залежно від віку, в якому вони отримали діагноз гіпертонії:

Потім дослідники порівнювали кожну людину з гіпертонією з контрольною людиною, яка також пройшла МРТ, але не мала гіпертонії. Команда зіставила елементи управління за такими факторами, як вік, стать, етнічна приналежність, дохід, освіта, холестерин і індекс маси тіла.

Порівнюючи МРТ людей з деменцією і без неї, дослідники виявили, що у людей з діагнозом гіпертонія у віці від 35 до 54 років обсяг мозку менше, ніж у людей без гіпертонії.

Вони також виявили, що ті, кому було діагностовано гіпертонію до 35 років, мали найбільше зменшення обсягу мозку, і ця різниця залишалася значною, навіть якщо ці люди пізніше нормалізували артеріальний тиск.

Аналіз даних про деменцію, щоб дослідити деменцію, дослідники проаналізували медичні записи 124 053 осіб з HBP на початковому рівні поряд з підібраними людьми, у яких не було HBP. У середньому за період спостереження 11,9 років у 4626 осіб розвинувся будь-який тип деменції.

Дослідники показали, що люди з діагнозом гіпертонія у віці від 35 до 44 років мають на 61% вищий ризик розвитку деменції, ніж люди без гіпертонії.

Зокрема, ризик судинної деменції-поширеної форми деменції через порушення кровотоку в головному мозку-зазвичай був вище, ніж раніше у людей був поставлений діагноз HBP.

Ті, кому був поставлений діагноз до 35 років, були на 80% вище, а ті, кому поставлений діагноз у віці від 45 до 54 років, на 45% вище. А у людей у віці 65 років і старше ризик був вище всього на 2%.

Однак дослідники виявили, що немає ніякого зв'язку між гіпертонією, діагностованою в будь-якому віці, і ризиком хвороби Альцгеймера.

Базові механізми

"Існує кілька механізмів впливу гіпертонії на ризик розвитку деменції", - сказав Шан. «По - перше, добре відома основна причина інсульту-гіпертонія, що призводить до підвищеного ризику деменції, особливо судинної деменції».

"По-друге, безперервне надходження кисню і глюкози з крові в мозок має основоположне значення для здоров'я мозку і когнітивних функцій. Підвищена рухова жорсткість і зниження податливості, викликані тривалим впливом гіпертонії, можуть знизити церебральний кровотік і підвищити цереброваскулярну реактивність, що призведе до пошкодження мозку або зниження когнітивних функцій», - додав він.

"Точний механізм, що лежить в основі зв'язку між HBP і ризиком деменції, невідомий і не був у центрі уваги цього дослідження", - сказав MNT Доктор Сімін Махінрад, доктор філософії. Доктор Махінрад-дослідник

професор Медичної школи Файнберга Північно-Західного університету в Чикаго, штат Іллінойс, і не брав участі в дослідженні.

"Однак, як правило, вважається, що найбільш ймовірними причинами є взаємодії між декількома патологічними факторами. Важливо відзначити, що гіпертонія може привести до структурних і функціональних змін судин головного мозку, таким як атеросклероз, жорсткість судин, ремоделювання судин, а також порушення кровообігу і регуляції мозкового кровотоку», - Доктор Махінрад

"Такі зміни в судинах головного мозку привертають мозок до декількох патологій, таким як пошкодження білої речовини, втрата обсягу мозку, відкладення патологічних білків і інсульт. Доведено, що всі ці патології негативно впливають на когнітивні функції і підвищують ризик розвитку деменції », - продовжив д-р Махінрад.

MNT також розмовляв з Кінаном Уокером, доктором філософії, з лабораторії поведінкової нейробіології Національного Інституту Старіння, який не брав участі в дослідженні. Він сказав:

"Хронічна гіпертензія, особливо при відсутності лікування, може викликати пошкодження дрібних судин, які доставляють кров в мозок, роблячи їх менш ефективними і менш ефективними при системних змінах артеріального тиску».

"Таким чином, гіпертонія може призвести до змін мозкового кровотоку, обмежуючи здатність мозку доставляти необхідний кисень і поживні речовини. Здається, що вік, в якому починається гіпертонія, і тривалість гіпертонії мають значення. Ті, у кого гіпертонія починається раніше, швидше за все, будуть набагато більше схильні до побічних ефектів HBP на кінцеві органи, такі як мозок",- додав він.

Дослідники дійшли висновку, що їх результати підкреслюють важливість віку при діагностиці гіпертонії у зв'язку між гіпертонією, обсягом мозку і деменцією.

Вони кажуть, що вчені повинні зосередити більше уваги на контролі артеріального тиску серед молодих людей, враховуючи високий рівень необізнаності та нижчі показники лікування в цій віковій групі.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти