Нестерпна тяжкість в крові: як не помилитися, міряючи тиск

Як не помилитися, міряючи тиск / Колаж фото УНІАН

Коли у людини високий артеріальний тиск, то це складно і неприємно. Главред розповідає, які помилки при вимірюванні тиску бувають.

Тиск суспільства - річ неприємна. Але ще більш неприємний стан, коли артеріальний тиск організму далекий від показників, рекомендованих медиками. Чи можна неправильно виміряти тиск - відповідь на це питання однозначна. Можна! Так трапляється, якщо допускати помилки при процедурі, власне, вимірювання тиску (що систолічного, що діастолічного).

Головні помилки при вимірюванні тиску:

Може скластися така ситуація, що тонометр після вимірювання продемонструє трохи спотворені показники тиску.

Як зрозуміти, що тонометр бреше:

В електронному тонометрі причиною неправильних показань може бути експлуатація не за інструкцією - в результаті якої пошкоджується електронний блок, а також зношується манжетка. Якщо ж прилад зовні в порядку, але все одно виникають проблеми, то його потрібно віднести на ремонт в аптеку. Плюс, деякі моделі (наприклад, напульсні автомати) можуть спотворювати дані, коли їх використовують для пацієнтів старше 40 років. Як кажуть медики, це пов'язано зі все більшою віддаленістю приладу від серцевого м'яза і деякими віковими змінами судин.

Фахівці вважають, що напівавтоматичні тонометри набагато більш надійні, ніж їх автоматичні аналоги, оскільки кількість автоматизованих процесів в них зменшено за рахунок механічного процесу нагнітання повітря в манжету. Але і вони також можуть давати похибки (при неправильній експлуатації).

За словами медиків, незважаючи на сотні моделей електронних тонометрів, вони все одно рекомендують пацієнтами і в повсякденній практиці використовувати механічні апарати (оскільки вони не дають похибки при аритмії або слабкому пульсі).

Інші новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти