Нестерпний тягар розрухи: як поводитися під завалом будинку

Завали / Колаж фото УНІАН

Під час обстрілів українських міст окупантами безліч людей гинуть під завалами будинків. Главред розповідає, що належить робити, якщо будівля обвалилася.

Як діяти в завалі

Якщо ви раптово опинилися під завалами власного або чужого будинку. То не потрібно втрачати часу і максимально можливо подивитися по сторонах. В першу чергу потрібно відшукати будь-які порожнечі поруч, перевірити ‒ чи немає поруч хоча б найменшого протягу. Далі - бажано пошукати хоча б невеликий лаз між плитами, то можна спробувати вкрай акуратно і обережно проповзти. Але при цьому потрібно повзти дуже повільно ‒ щоб ні в якому разі не зашкодить купи цегли, частини арматури і розколоті бетонні плити. Якщо є хоч найменші сумніви, то краще зовсім відмовитися від плану вибратися з-під завалу самостійно.

Як діяти при раптовому обваленні будівлі в завалі

Як пишуть співробітники Центру громадського здоров'я МОЗ, є певний протокол дій, який потрібно дотримуватися в такій трагічній ситуації:

Як рятують людей під завалами

З урахуванням переважної більшості забудови будинків в нашій країні, як правило, людям при завалах загрожують бетонні плити. Зриває її завдяки баштовому крану досить-таки небезпечно. Справа в тому, що або сама плита, або її осколки можуть зрушити і придавити людини під собою на смерть. Згідно з протоколом, рятувальники піднімають плиту лише на кілька сантиметрів. Потім в щілину, що утворилася медик передає людині трубочку з розчином глюкози (для підтримки його організму) або інші продукти з медикаментами. А потім рятувальники акуратно продовжують свердлити плиту по краях - щоб зрушити плиту її якомога акуратніше.

Інші новини:

Новини заразКонтакти