Чи потрібно вакцинуватися від коронавірусу "сердечникам": відповідь лікаря

Вакцинація необхідна людям з проблемами із серцем/ Фото Reuters

Серцево-судинні захворювання в умовах пандемії коронавірусної інфекції збільшують ризик розвитку ускладнень при зараженні.

Люди, у яких є проблеми із серцем, подвійно ризикують в умовах пандемії коронавірусу. Основними ускладненнями, викликаними COVID-19 у "сердечників", стають – тромбози, порушення ритму серця і серцева недостатність.

Єдиним способом знизити можливі негативні наслідки для цієї категорії людей залишається вакцинація, заявила начальник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Ольга Ярмоленко в інтерв'ю телеканалу Тернопіль-1.

За її словами, щорічно в обласному центрі фіксується близько 450 інфарктів (серцевий напад, що виникає через повне або часткове блокування артерії, що живить серце). Цього року таких випадків лише за півроку зареєстровано 250.

Ярмоленко підкреслила, що більше половини жителів області мають ті чи інші відхилення серцево-судинної системи. Як правило, це люди більш старшого віку.Читати такожЛікар Амосова розповіла, кому загрожує тромбоз після COVID-19

"Коронавірус здатний давати ускладнення на серце, тому людям, які страждають недугами, пов'язаними із серцево-судинною системою, просто необхідно вакцинуватися", - підкреслила медик.

Враження серцевого м'яза при COVID-19 - симптоми

Щоби розпізнати запалення серцевого м'яза, необхідно провести низку лабораторних та інструментальних досліджень, які робляться в спеціалізованих клініках. Саме запалення (міокардит) може привести до серцевої недостатності.

Лікар порадила людям, які страждають на серцево-судинні хвороби, у разі появи ознак коронавірусної інфекції терміново звернутися за медичною допомогою або викликати лікаря додому.

Тромбоз і коронавірус

У Європейському агентстві з лікарських засобів заявили про зв'язок між вакциною від коронавірусу AstraZeneca і утворенням тромбів. Однак причина незрозуміла.

У Всесвітній організації охорони здоров'я наполягають, що причинно-наслідковий зв'язок між вакциною AstraZeneca і подальшим підвищеним тромбоутворенням є вірогідім, але підтверджень цьому не знайшли.

Новини заразКонтакти