Перенаселення Землі не за горами: вчені назвали країни з демографічним бумом

Вчені назвали країни з найвищими темпами приросту населення / Колаж: Главред, фото: The World Factbook, фото: ua.depositphotos.com

Не секрет, що населення Землі зростає з кожним роком. Однак є ті країни, де в глобальному масштабі ситуація для планети дуже складна.

У 2022 році населення планети вже сягнуло позначки у 8 мільярдів, а вже через 60 років, скоріш за все, поб’є рекорд в 10 мільярдів. Видання IFLScience опублікувало рейтинг країн з найвищими темпами приросту населення.

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) у США вирахувало відсоткові показники темпів зростання населення. Вони враховували народжуваність, смертність і міграцію в рамках країни і вияснили середню зміну чисельності населення.

Країни з найвищими темпами приросту населення зараз:

Де зараз демографічний вибух?

Рекордсменами, безумовно, є африканські країни. На всьому континенті спостерігається схожа тенденція - такий приріст зумовлений зростанням народжуваності та зниженням рівня смертності, за версією дослідників.

Згідно з даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), за останні трохи більше ніж 120 років (з 1900 року), населення Африки збільшилося в 10 разів.

Однак не на всьому африканському континенті ситуація така радісна.

В останньому списку ЦРУ також є африканські країни, де темп чисельності населення навпаки скорочується. Ймовірно, це пов’язано зі зниженням народжуваності. Таким чином бум африканського континенту не триватиме вічно.

Що таке спалах народжуваності в світі

Демографічний вибух — різке зростання кількості населення.

У загальносвітових масштабах розпочався з середини ХХ століття. У цей період народжуваність значно випереджає смертність, що призводить до прискореного збільшення кількості населення, неузгодженого з об'єктивними вимогами соціально-економічного розвитку суспільства.

Перевищення кількості народжуваних над кількістю смертей досягає великих розмірів, пише Вікіпедія.

Сучасні високі темпи росту чисельності населення Землі значною мірою визначаються темпами його збільшення в країнах, що розвиваються, де проживає 70 % населення світу. Під час демографічного вибуху середньорічний приріст перевищує 2 %.

Коли відбудеться демографічна криза?

Вчені прогнозують, що вже до 2100 року в 97% країн рівень народжуваності не буде достатньо високим, щоб підтримувати чисельність населення.

Як висновок, попри зростання населення в деяких окремих країнах, чисельність населення в розрізі планети, ймовірно, досягне свого піка швидше, ніж очікувалося, а потім зменшиться до середини 2080-х років.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти