Чи корисні меми для людей під час пандемії COVID-19 - відповідь вчених

Чи корисні меми для людей під час пандемії COVID-19 / соцмережі

У США дві команди вчених оцінили, як часто протягом попереднього місяця учасники дослідження були здатні відчувати потужну нервозність або стрес.

Дослідники з США прийшли до висновку, що перегляд мемів допомагає людям менше відчувати стрес під час коронавірусної пандемії. Про це свідчать результати дослідження психологів, опубліковані в журналі Psychology of Popular Media.

Вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі і Університету штату Пенсільванія в грудні 2020 року вирішили за допомогою онлайн-опитування дізнатися, чи впливає перегляд мемів 748 учасниками дослідження — у віці від 18 до 88 років — на їх емоції, тривожність і на обробку інформації, яка пов'язана з пандемією COVID-19. Дослідники зібрали сотні популярних мемів з таких сайтів, як Imgur і Imgflip, і розподілили їх за категоріями − чи був об'єктом мему людина або тварина, чи були вони старими або молодими, чи стосувалося зображення проблеми пандемії. У дослідженні використовували тільки меми, попередньо оцінені як смішні і милі.

Спершу дослідники оцінили, як часто протягом попереднього місяця учасники дослідження відчували нервозність або стрес. Після кожному учаснику призначали перегляд або трьох мемів з одним і тим же об'єктом, рівнем симпатичності і підписом (пов'язаної або не пов'язаної з пандемією), або трьох текстових повідомлень. Учасники оцінювали, наскільки смішним був мем, і повідомляли про свій рівень тривожності, позитивні емоції, а також про те, чи змушувало зображення задуматися про пов'язані з COVID-19 проблеми.

З'ясувалося, що у переглядали меми людей було більше позитивних емоцій — не пов'язаних, на думку дослідників, зі зниженням стресу від пандемії COVID-19. При цьому у тих, хто дивився меми за тематикою COVID-19, рівень стресу був ще менше. Крім того, такі люди частіше замислювалися про зміст мема і були більш впевнені в своїй стресостійкості під час пандемії.

Читати такожУ США заявили, що вакцинація в 11 разів знижує ризик смерті від наслідків коронавірусу

Нагадаємо, раніше директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі заявив про те, що пандемія коронавірусу може закінчитися вже навесні 2022 року.

"Я думаю, ми всі повинні бути дуже чесними, відкритими і скромними. Ми не знаємо. Цей вірус багато разів обманював нас різними хвилями по всьому світу в цілому і в кожній окремій країні, включаючи США і Великобританію. Я сподіваюся, це відбудеться навесні наступного року", - підкреслив він.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти