Користь чи шкода: вчені з’ясували, як кава і чай впливають на здоров’я людини

Кава знижує ризик розвитку інсульту / Pixabay

Нове дослідження показало, що люди, які п'ють каву або чай, рідше страждають інсультами.

Без чашечки кави багатьом важко почати ранок. Якщо ви відчували провину перед своїм оргазмом через цей "шкідливого" напою, китайські вчені з тяньцзінського медичного університету допоможуть розвіяти негативні думки.

Нове дослідження, опубліковане в журналі PLOS Medicine, показало, що кава і чай можуть бути корисні для здоров'я. Вчені виявили зв'язок між цими напоями і ризиком деменції та інсульту. Річ у тому, що ці кофеїновмісні напої можуть знижувати ризик захворювань.

Фахівці вивчили дані 365 682 осіб у віці від 50 до 74 років, за якими спостерігали протягом 10 – 14 років. За цей тривалий проміжок часу у 5079 учасників розвинулася деменція, а у 10053 учасників був принаймні один інсульт.

Проаналізувавши зібрані дані, вчені прийшли до висновку: люди, які випивають дві-три чашки кави або три-п'ять чашок чаю у день (або обидва напої до шести чашок щодня) рідше страждають інсультами і недоумством.

Поки дослідники не можуть пояснити причинно-наслідковий зв'язок таких змін. Але дослідження, пов'язане з користю кави, проводиться вже не в перше. У одному з таких говориться, що кофеїн блокує особливий рецептор і знижує симптоми стресу. Така ефективність гарантована, якщо випивати не менше чотирьох чашок кави в день.

Раніше засновник школи та дієтолог Андрій Невський розвіяв популярні міфи про хліб, в які варто перестати вірити. Хоча хліб давно став звичним елементом в нашому повсякденному раціоні, він все ще, мабуть, найбільше страждає від міфів.

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти