Портативний генератор: як купити без розмитнення і не помилитися з вибором

Генератор для дому - що потрібно знати / Pixabay / is463940

Портативна електростанція - що потрібно знати і як не помилитися при покупці.

Розв'язаний РФ ракетний терор проти цивільної інфраструктури в Україні став причиною виникнення несподіваної проблеми забезпечення генераторами, які в переддень зимового сезону стають порятунком для багатьох – від приватних будинків і кафе, до лікарень і промислових об'єктів.

Нещодавно уряд прийняв рішення, яке звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита товари, які покращують енергозбереження. До них, зокрема, відносяться електрогенератори.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ще існують нарікання на проблеми з їх ввезенням в Україну. Тому він уточнив, що дія рішення Кабміну поширюється на всіх, включаючи фізособи.

"Кожен українець може без оплати мита і ПДВ ввезти в країну необхідні йому генератори і зарядні станції», — уточнив він.

Ввезення генераторів в Україну: правила

У свою чергу Державна митна служба дала роз'яснення щодо правил ввезення генераторів в Україну. Уточнюється, що це також можна зробити без письмової декларації.

Згідно з урядовим рішенням, ліквідовано обов'язкове декларування про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам для ввезення генераторів, акумуляторів та ін.

В Україні ввезення генераторів та інших пристроїв для подолання енергетичної кризи здійснюється шляхом декларування митному органу без сплати митних платежів.

Які товари не підлягають письмовому декларуванню

Що варто враховувати

Якщо ви вирішили замовити генератор на зарубіжних маркетплейсах, то не забувайте про те, що в разі ввезення в Україну замовлення електротехніки з доставкою поштовими операторами, є ризик того, що все-таки доведеться письмово задекларувати товар і сплатити 10% ввізного мита, а також 20% ПДВ.

Це пов'язано з тим, що пропозицій на зарубіжних маркетплейсах товару, який коштує менше 150 євро, невелика кількість.

Читайте більше:

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти