Постковідний синдром: у МОЗ розповіли, як повернутися до звичного життя після COVID-19

Що таке постковидний синдром / Pixabay

У кожної п’ятої людини із позитивним тестом постковідний синдром може тривати протягом 5 тижнів.

Повертатися до звичного життя після перенесеного COVID-19, часом, вкрай важко. Вона неабияк знесилює організм та імунну систему.

Люди, які перехворіли на коронавірус, все частіше скаржаться на збереження симптомів навіть після захворювання. Це явище зветься постковідний синдром і уражає значну частину населення. Такий стан може тривати від 5 до 12 тижнів або довше, говориться на сайті МОЗ.

Постковідний синдром – це симптоми, яким не можна приписати конкретний діагноз. Дослідження, проведене британськими вченими, доводить, що кожен 5 хворий коронавірусною хворобою стикався з симптомами постковіда.

Чим характеризується "постковід"

Як швидко відновитися після COVID-19

Інструкції або рецепта швидкого відновлення поки немає. Проте ви можете допомогти своєму організму швидше одужати й зміцнитися. Рекомендації можуть змінюватися в залежності від перебігу захворювання і симптоматики, які у кожного різні:

  1. Перш за все, подбайте про режим сну та здорове збалансоване харчування. Додайте у свій щоденний графік трохи активності, помірних фізичних вправ та прогулянок на свіжому повітрі, які допоможуть підтримувати тіло в тонусі. Також подбайте й про активність мозку та відновлення когнітивних здібностей.
  2. Що стосується клінічних проявів, то їх слід лікувати, як і звичайні симптоми під час захворювання. Якщо у вас є конкретні ознаки, слід консультуватися з сімейним лікарем з приводу свого стану. Він допоможе підібрати правильні препарати.
  3. І завершальний етап боротьби з постковідним синдромом – вакцинація. Люди, які перехворіли на коронавірус, мають антитіла тільки до певного штаму, тоді як вакцинація захищає в цілому, оскільки вона унеможливлює важкий перебіг коронавірусної хвороби будь-якого штаму.

За добу 18 листопада в Україні зафіксували понад 20 тисяч нових хворих COVID-19. Відомо, що серед них 1 555 дітей та 331 медпрацівник. Тим часом одужали за добу більше людей, ніж захворіли – 22 304 пацієнти.

Президент Володимир Зеленський мотивував українців вакцинуватися. Він заявив, що всі, хто зроблять 2 щеплення, отримають від держави по тисячі гривень. Але витратити їх на все що заманеться не вийде – вони виключно для абонементів в спортзал, відвідування кінотеатрів або квитків для подорожей по країні.

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти