"Росіяни, білоруси, welcome": Орбан досі не пояснив рішення про спрощення в'їзду

Угорщина без пояснень спростила умови в'їзду для росіян та білорусів / Колаж: Главред, фото: Getty Images

Віктор Орбан проігнорував вимоги Брюсселю надати пояснення щодо спрощення в'їзду до країни росіян та білорусів.

Угорщина включила росіян та білорусів до програми так званої "національної карти". Тепер ті, хто отримали таку карту, не проходять спеціальну перевірку при в'їзді в країну.

Це неабияк стривожило Європейську комісію, тому вона надала запит Угорщині дати відповідь до 19 серпня, чому та вирішила безперешкодно впускати росіян і білорусів на свою територію.

Будапешт проігнорував кінцевий термін та не надав жодної реакції.

Про це повідомляє видання Euractiv.

Інфографіка Віктор Орбан / Главред: Інфографіка Віктор Орбан

На початку серпня європейський комісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон надіслала лист своєму угорському колезі Шандору Пінтеру з проханням пояснити зміни, внесені до імміграційної політики країни.

"Видача довгострокових віз і дозволів на проживання є індивідуальною справою держав-членів ЄС, але, що такі схеми мають бути ретельно збалансовані, щоб не поставити під загрозу цілісність спільної території без внутрішнього прикордонного контролю та належним чином враховувати потенційні наслідки для безпеки", - заявили в Європейській комісії.

Позиція Орбана щодо України

Угорщина обрала ворожу позицію щодо України в контексті війни з Росією. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан та його колеги активно поширюють російські наративи і вірять у поразку України у війні.

Орбан неодноразово заявляв, що Україна не зможе перемогти "другу армію світу" і виступав категорично проти надання ЄС Україні фінансової та військової підтримки.

27 лютого після саміту в Празі Орбан наголосив на нездатності України перемогти у війні та заявив, що конфлікт обов'язково закінчиться переговорами.

У березні на Анталійському дипломатичному форумі в Туреччині Орбан заявив, що з "військового конфлікту" в Україні немає виходу і він паралізує європейську політику. Водночас прем'єр Угорщини вважає, що час зараз нібито "працює на Росію".

"Якщо думати, що час працює на українців і Захід, і що продовження війни може принести Україні військовий успіх, то є сенс продовжувати. Якщо хтось думає, що час працює на Росію та продовження війни принесе їй успіх, то краще зараз зупинитися. Я особисто належу до останнього" - сказав угорський прем'єр.

Йоханссон звернулася з проханням до Будапешта відповісти запит "не пізніше 19 серпня". У коментарі Euractiv вона підтвердила, що відповіді в строк не надійшло.

15 серпня вісім країн-членів ЄС - Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія та Швеція написали спільний лист до Брюсселя. Основною думкою було висловити стурбованість тим, що послаблення обмежень Угорщиною може збільшити ризики для безпеки для всіх держав у складі Євросоюзу.

Своєю чергою міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто вважає, що спрощення вʼїду громадян РФ і Білорусі не становить жодного ризику для безпеки з точки зору Шенгенської зони, "оскільки ці особи все одно мають проходити комплексну перевірку для в'їзду та перебування в Угорщині".

Позиція ЄС щодо Угорщини - останні новини

Нещодавно на пленарному засіданні Європарламент більшістю голосів схвалив резолюцію щодо підтримки України. В ній також засудили Віктора Орбана.

До речі, у Польщі вже заговорили про необхідність попросити Угорщину з НАТО і ЄС. Директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов дав відповідь, чи може ЄС та НАТО знайти управу на Угорщину. За його словами, Китай знайшов точку вразливості в Євросоюзі, куди активно вкладається і це якраз і є Будапешт.

Вже давно Угорщина опинилася в ізоляції і дратує всіх членів ЄС. Про протилежні погляди між Угорщиною та іншими членами Євросоюзу свідчить те, що країна не отримала підтримки під час засідання Ради ЄС у закордонних справах.

Інші новини про Угорщину:

Новини заразКонтакти