Скільки потрібно тримати градусник: Як правильно користуватися термометром

Скільки потрібно тримати градусник: Як правильно користуватися термометром / колаж УНІАН

"Скільки потрібно тримати градусник" - питання оманливе простий. Главред детально вивчив його і дав на нього відповідь.

Скільки потрібно тримати градусник

Вся сіль проблеми в тому, що час вимірювання температури людського тіла залежить як від самого градусника (або він, ртутний, або електронний, або інфрачервоний, або рідкокристалічний), так і від того, де саме її міряти (під пахвами, в анусі, в роті, в порожнині, в вухах, в районі артерій на скронях). Щодо точно можна відповісти на питання "скільки тримати ртутний градусник?". Лікарі дають таку відповідь -10 хвилин.

Традиційно в кожному будинку або медичному закладі є ртутний термометр. Він дуже точний і зручний в експлуатації. Але в ньому знаходиться дуже небезпечний матеріал - ртуть. Будучи виготовленим зі скла, він крихкий і при необережному використанні може розбитися, розбризкуючи безліч дрібних кульок ртуті, які дуже важко зібрати.

Саме вміст ртуті в градуснику і можливість виливання ртуті стала причиною введення заборони на використання цих градусників в деяких країнах Західної Європи.

Скільки треба тримати градусник

Нинішній час пропонує нові безпечні методи вимірювання температури електронними, інфра-червоними і рідко-кристалічними термометрами.

Крім ртутного, є ще електронний, інфрачервоний і рідкокристалічний термометр.

Принцип дії рідкокристалічної пластинки теж простий-при певних температурах висвічуються різні ділянки пластинки, на які і нанесені самі градуси. Такий градусник покаже температуру з точністю в пів-градуса вже за 20-30 секунд.

Досить зрозумілий принцип роботи інфрачервоного градусника-контактного і безконтактного. Він за допомогою оптики вивчає поверхневу температуру об'єкта. Оптика приладу вловлює теплову енергію і фокусує її на детекторі. Електроніка приладу видає величину цієї енергії і перетворює її в цифрову величину температури на екрані приладу. Лазер, вбудований в прилад, використовується тільки для цілевказівки. Цей градусник працює гранично швидко.

Інші новини:

Новини заразКонтакти