Дивно, але це працює: навіщо раніше клеїли газети під шпалери

Навіщо раніше клеїли газети під шпалери / скріншот YouTube

Газетний шар дуже щільно і міцно приклеювався до стіни. Настільки, що при знятті старих шпалер він залишався без пошкоджень.

Майже 50 років тому була досить популярна технологія поклейки шпалер поверх газет. В ті часи цей процес був досить трудомістким, але лайфхак працював на всі 100%.

Перед тим, як клеїти шпалери, люди були змушені варити клейстер з крохмалю прямо на кухонній плиті у звичайній каструлі.

Шпалери на стінах виконували відразу три функції

Газети в даному випадку можна назвати легкою "ґрунтовкою", в тому числі і приховує малі нерівності. Вони приховували нерівності стін. Газетний папір, відмінно вбирає вологу і має чудове зчеплення з кустарним крохмальним клеєм, мала ще одну важливу перевагу — її запаси майже в будь-якій родині були невичерпні.

Газета захищає шпалери від поштукатуреної поверхні стіни. Газети, наклеєні на нерівну штукатурку, трохи пом'якшували її вади. Вони виконували роль грунтовки, зміцнюючи шар штукатурки під шпалерами і не даючи їй обсипатися.

Це дозволяло шпалерам довше триматися. Папір, висихаючи, натягувалася і приховувала невеликі нерівності стін. У місцях серйозних дефектів іноді клеїли 2 і навіть 3 шари газет.

Для кращого зчеплення шпалер зі стіною, бо газета дуже тонка і легка, добре приклеюється до стін, а вже на неї набагато легше клеїти шпалери. Основа з газетного паперу робила зчеплення шпалер зі стінами більш надійним.

Це досягалося за рахунок того, що газети, більш легкі, краще трималися на оштукатурених і просто бетонних стінах. А вже папір до паперу приклеїти було набагато простіше навіть саморобним клеєм.

Вам може бути цікаво:

Автор: Сергій Кущ
Новини заразКонтакти