ЙЕ енергія готова запропонувати постачальникам ресурс під річний контракт для населення

УНІАН

Річний контракт дозволить українцям краще планувати свої витрати на житлово-комунальні послуги.

ТОВ «ЙЕ Енергія» і Група «Нафтогаз» підписали угоду про купівлю природного газу за ринковою ціною. Це дозволить забезпечити постачальників ресурсом для річних контрактів на постачання газу для населення і комерційних споживачів.

Директор ТОВ «ЙЕ Енергія» Артем Компан зазначив, що підписання такого контракту дозволить постачальникам вийти з річними пропозиціями для населення і гарантувати стабільне постачання газу протягом року.

«Запровадження річних пропозицій на газ дозволить зберегти прогрес, досягнутий у ході реформування ринку природного газу України. Довгострокові контракти стануть гарантією прогнозованості роботи ринку газу, а також вагомим аргументом для інвесторів», — зазначив він.

Артем Компан додав, що річний контракт дозволить застрахувати споживачів природного газу від можливих стрибків ціни протягом наступного опалювального сезону.

«Фактично, річний контракт — це страховка для споживачів від цінових коливань і гарантія стабільної ціни впродовж року», — заявив він.

Перехід усіх побутових споживачів на річний контракт буде здійснено з 1 травня, відповідно до Правил постачання природного газу побутовим споживачам, які затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Річний контракт дозволить українцям краще планувати свої витрати на житлово-комунальні послуги, а державі відповідно планувати витрати на субсидії та пільги вразливим категоріям споживачів. Крім того, споживачам не потрібно буде кожен місяць турбуватися про ціну на газ, а суми в платіжках стануть більш прогнозованими, відзначають у компанії.

Важливим є те, що споживач зберігає право вибрати будь-який інший тариф на постачання газу від будь-якого постачальника, що сприятиме розвитку здорової конкуренції між постачальниками, появі нових тарифних пропозицій на газ, розвитку сервісів тощо.

Нагадаємо, торік, після відкриття ринку газу для населення, середня ціна блакитного палива зросла практично вдвічі — з 4 до 9 гривень за куб. м. Така ситуація склалася через стрімке зростання котирувань на європейських газових хабах після періоду вкрай низьких цін, які встановилися влітку 2020 року.

Як зазначав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, якби влада не втрутилася, то вже у лютому поточного року кубометр газу міг подорожчати до 12 гривень. Він пообіцяв, що уряд зробить все, щоб постачальники газу представили для побутових споживачів річні продукти з фіксованими тарифами.

Довідка

Компанія «ЙЕ Енергія» є великим гравцем на ринку енергетики України, що постачає природний газ і електроенергію побутовим та непобутовим споживачам. Компанія реалізує природний газ в тому числі й для постачальників, що працюють під брендом «ТВІЙ ГАЗЗБУТ». «ЙЕ Енергія» реалізує як ресурс вітчизняних газодобувних підприємств, так і ресурс іноземних компаній. У 2020 році компанія реалізувала на ринку 5,6 млрд куб м газу і 35 тис. МВт електроенергії.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти