StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що можна і не можна робити на Введення у храм Пресвятої Богородиці 4 грудня: заборони, традиції, прикмети

4 грудня 2022, 07:08
У це свято жінки моляться до своєї покровительки про прощення гріхів, укріплення їхньої віри, зцілення від хвороб, а дівчата – ще й про вдале заміжжя.
Введение во храм Пресвятой Богородицы, церковь, свечи
Введення у храм Пресвятої Богородиці/ ua.depositphotos.com, Правмір

Введення у храм Пресвятої Богородиці або Третя Пречиста є одним із найважливіших свят у православних християн. Відзначається цей день 4 грудня.

Свято належить до 12 великих свят. Загалом у церковній практиці його відзначають упродовж 5 днів, адже вважається, що є один день передсвяткування, і ще три дні післясвяткування.

Історія свята Введення у храм Пресвятої Богородиці

У цей день православні християни згадують подію, коли 3-річну Діву Марію батьки відвели у храм для служіння Богу.

відео дня

Згідно з давніми книгами, батьки Богородиці – святі і праведні Іоакім та Анна – довгий час не могли зачати дитину. Тоді вони дали обіцянку Богу, що у разі народження дитини віддадуть її на службу в Ієрусалимський храм.

Через деякий час, коли пара вже була у літах, у них народилася донька. За вказівкою ангела її назвали Марією. А коли дитині виповнилося 3 роки, її відвели у храм і залишили там. У давніх писаннях згадується, що дівчинка не злякалася того, що має залишитися у храмі, а навпаки зраділа і погодилася з волею батьків.

У церковному Писанні збереглися згадки, що Діва Марія виховувалася серед благочестивих дів, читала Священне Писання і часто займалася рукоділлям. А покинула вона храм після заручин зі своїм майбутнім чоловіком Йосифом. Хоча детальної інформації про її перебування у храмі не збереглося.

Церковне свято з’явилося у православному календарі за декілька століть після цих подій.

Що можна робити на свято Введення у храм Пресвятої Богородиці

Вважається, що цей день знаменує початок справжньої зими. Також склалася традиція приводити у це свято дітей у храм для першої сповіді.

У храмах з цього дня починається богослужбова підготовка до Різдва Христового, починають звучати різдвяні піснеспіви.

Що можна і не можна робити на Введення у храм Пресвятої Богородиці 4 грудня: заборони, традиції, прикмети
У свято Введення у храм Пресвятої Богородиці жінки моляться Діві Марії про прощення гріхів та укріплення їхньої віри/ ua.depositphotos.com

Жінки у це свято моляться Пресвятій Богородиці, яка вважається покровителькою жіночої долі. Вони просять прощення гріхів, укріплення їхньої віри, зцілення від хвороб тощо. Дівчата у своїх молитвах до Богородиці у цей день просять вдалого заміжжя.

Свято припадає на піст перед Різдвом, але 4 грудня дозволяється їсти небагато риби, олії та вживати трохи церковного вина.

Що не можна робити на свято Введення у храм Пресвятої Богородиці

У цей день не бажано займатися важкою роботою, прати або прибирати вдома. Також не можна сваритися з кимось або когось засуджувати. Не можна брати або давати гроші у борг.

Крім цього, вважається, що у свято Введення у храм Пресвятої Богородиці не можна одружуватися і вінчатися, адже продовжується Різдвяний піст. Але хрестити дітей у цей день дозволяється.

Прикмети на 4 грудня

  • Якщо на Введення буде тепла погода – це означає тепло на усі свята.
  • Якщо у цей день випав сніг і не розтанув – до хорошого врожаю.
  • Якщо вранці небо чисте і видно зірки – скоро будуть холоди.
  • Якщо у цей день поєдналися і мороз, і сонце – літо повинне бути теплим та принести багато врожаю.
  • Якщо на Введення у храм Пресвятої Богородиці вдарив сильний мороз – це означає, що він триматиметься до самого Різдва.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти