Як часто потрібно міняти постільну білизну, щоб не "заробити" проблеми зі здоров'ям

16 січня 2023, 12:13
Наволочки і простирадла за дуже короткий час забруднюються частинками шкіри, слиною і потом. Такі умови - рай для бактерій та пилових кліщів.
Постільна білизна
Як часто міняти постільну білизну дорослим і дітям / Фото pixabay.com

Людина третину життя проводить у ліжку, і якщо ігнорувати особисту гігієну та вчасно не міняти постільну білизну, можна перетворити своє ліжко на розсадник бактерій та грибків і "заробити" проблеми зі здоров'ям. Главред розібрався, як часто потрібно міняти постільну білизну і що буде, якщо цього не робити.

Що буде, якщо не міняти постільну білизну

Наше тіло скидає весь зовнішній шар шкіри кожні 2-4 тижні. Щовечора це близько 15 мільйонів клітин шкіри. Наші 2-5 мільйонів потових залоз можуть виробляти понад 13 літрів поту і себума за один день. Все це потрапляє у ваше ліжко, тому міняти білизну необхідно.

Якщо у людини підвищене потовиділення, то простирадла стають вологими. А це ідеальне середовище для росту і розвитку мікроорганізмів.

відео дня

Якщо ви маєте звичку засинати, не змиваючи макіяж, ви надаєте собі ведмежу послугу. Бактерії будуть забиватися у волокна тканини та провокувати ранні ознаки старіння, всілякі запалення і висипання.

За допомогою брудної постільної білизни можуть передаватися такі серйозні захворювання, як паховий дерматомікоз, висівкоподібний лишай і золотистий стафілокок.

Якщо не міняти постільну білизну, то в ліжку можуть завестися пилові кліщі - вони харчуються залишками людської шкіри. У ліжку з брудною білизною їх водиться близько півтора мільйона. Кліщі можуть залишати свої сліди у вигляді ран на шиї, обличчі, руках і верхній частині тіла, а також вони здатні викликати проблеми з диханням.

Як часто міняти постільну білизну дорослим

Згідно з дослідженнями, постільна білизна, яку не міняли всього лише один тиждень, містить на 24 631 бактерію більше, ніж ручка на двері у ванну кімнату. Тому, відповідаючи на запитання, міняти або не міняти постільну білизну, відповідь очевидна.

Частота зміни постільної білизни залежить зокрема і від сезону.

Навесні рекомендується міняти постільну білизну 1 раз в 5 днів. Це пов'язано з активним цвітінням і бурхливим зростанням рослин, в результаті повітря насичене пилком, яка осідає на всіх поверхнях. Особливо важливо міняти постільну білизну, якщо у вас є алергія на цвітіння.

Влітку потрібно міняти білизну один раз тиждень або навіть частіше, якщо стоїть спекотна погода.

Восени досить міняти білизну один раз на два тижні, оскільки дощі знижують рівень пилу, а зниження температури не сприяє розмноженню бактерій.

Взимку достатньо міняти білизну один раз на два тижні.

Постільна білизна
Якщо ви їсте в ліжку, то постільну білизну потрібно міняти частіше / Фото pixabay.com

Коли слід частіше міняти постільну білизну

  • на вашому ліжку сплять домашні тварини;
  • ви не застеляєте ліжко і забуваєте прибирати його після сну;
  • ви їсте в ліжку;
  • у вас підвищене потовиділення і жирна шкіра;
  • є схильність до різного роду алергій або у вас екзема, контактний дерматит;
  • ви рідко прибираєте удома;
  • у вашому домі часто бувають гості.

Як часто міняти постільну білизну дітям

Дитячу постільну білизну змінюють щотижня або в міру необхідності. При цьому краще вибирати вироби з якісних волокон, які не викликають алергію.

Раніше Главред писав, як освіжити постільну білизну без прання.

Інші новини по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти