Як найкраще економити електроенергію вдома

27 жовтня 2022, 15:07
Щоб зменшити кількість споживаної електроенергії, треба відключати на ніч всі прилади, якими ви не користуєтеся.
Побутова техніка
Правильне користування електроприладами дозволяє економити електроенергію в будинку / ua.depositphotos.com

Кожен день ми користуємося електроенергією, в а певні дати отримуємо нові платіжки за світло. Нерідко в квитанціях бачимо цифри, які змушують задуматися. Але вихід із ситуації є - треба навчитися економити електроенергію. Доведеться міняти свої повсякденні звички, проте корисні знання і навички допоможуть знизити обсяги споживання електрики і навчать економити.

Як знизити споживання електроенергії в будинку

Вимикайте світло

Щоб менше витрачалося електрики, потрібно завжди вимикати світло, коли ви надовго виходите з приміщення. Краще відключити всі електроприлади. У тому числі і комп'ютер, який споживає чимало енергії. Холодильник повинен залишатися працювати.

відео дня

Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++

При покупці побутової техніки перевагу треба віддавати класу А, А+, А++. Економію ви побачите вже у своїй наступній платіжці до кінця місяця, оскільки техніка споживає на 30-40% менше електроенергії, ніж прилади низького класу.

Купуйте світлодіодні лампи

Лампи розжарювання потрібно замінити на енергозберігаючі. Найоптимальніший варіант - світлодіодні лампи. Вони добре працюють, економлять електрику і окупаються менше, ніж за рік. Можна вибрати тепле або холодне світло – в залежності від особистих переваг і комфорту.

Правильно користуйтеся електрочайником

Електрочайник, в основному, споживає від 2 до 3 кВт. Для того щоб заощадити електроенергію, кип'ятіть стільки води, скільки вам конкретно потрібно на певний момент. Видаляйте вчасно накип. Якщо на кухні електроплита, для приготування їжі радять кип'ятити воду в електрочайнику і переливати її в каструлю, яка стоїть на електроплиті. Так буде витрачатися менше електроенергії.

Не перевантажуйте пральну машинку

Пральну машину завантажуйте таким способом, який описаний в інструкції. У разі занадто маленької або занадто великого завантаження заощадити електрику не вдасться. А ось перевитрати можна, причому на 30% більше від вашого загального споживання.

Прасуйте деякі речі вимкненою праскою

Постарайтеся, щоб прасування починалося і закінчувалося прасуванням речей, які вимагають низького температурного режиму. В такому випадку останні хустки і косинки можна прасувати, коли праска вже вимкнена з розетки.

Слідкуйте за холодильником

Не забувайте спостерігати за тим, щоб холодильник не нагрівався прямими сонячними променями. З метою економії електроенергії його потрібно своєчасно розморожувати. Ніколи не можна ставити в холодильник гарячі страви.

Прочищайте пилосос

Краще міняти або чистити фільтри пилососа, щоб уникнути утруднення його роботи. Коли пилосос засмічується, тяга повітря зменшується, а енергоспоживання зростає.

Не давайте кондиціонеру "охолоджувати вулицю"

Кондиціонер слід включати тільки тоді, коли всі вікна і двері закриті. Не треба, щоб все повітря йшло на вулицю або в інші приміщення.

Що відключати на ніч щоб зменшити рахунок за електроенергію

Часто перед тим, як йти спати, ми залишаємо включеним телевізор і комп'ютер, підключаємо до електромережі телефон та інші пристрої. Щоб знизити витрати на електроенергію, рахунки в платіжках і усунути ризик короткого замикання, так прилади на ніч треба відключати.

Телевізор

Коли ви клацнули пультом на кнопку off, телевізор, насправді, не вимкнувся. Він лише перевівся в режим очікування, споживаючи невелику кількість електроенергії. Краще взагалі вимкніть його з розетки.

Вимкніть Wi-Fi-роутер

Вдома ми постійно користуємося роутером, щоб сидіти в Інтернеті. Але вночі він нам навряд чи стане в нагоді. Якщо його не вимикати, індикатор на маршрутизаторі споживатиме зайву електроенергію. До того ж, не можна забувати, що електромагнітні випромінювання від роутера шкідливі для здоров'я.

Комп'ютер

Персональний комп'ютер, якщо вночі їм ніхто не користується, теж потрібно відключати. Не слід залишати ноутбук на зарядку. Коли рівень заряду досягне 100%, він повільно почне розряджатися. Процеси зарядки і підзарядки постійно мінятимуть один одного.

Дрібна побутова техніка

Рекомендується вимикати на ніч мікрохвильовки, кавомашини, тостери, блендери, електрочайники, електричні зубні щітки, електробритви.

Включайте їх в розетку, ставте на зарядку тільки тоді, коли ви будете точно знати, що в цьому є необхідність. Батарея повністю зарядилася - виймайте вилку з розетки. Так ви заощадите не тільки гроші, але і продовжите термін служби приладів.

Зарядка для смартфона

Тривала нічна зарядка тільки шкодить телефонам, тому що заряджений на 100% акумулятор поступово розряджається, і процес відновлюється. Це призводить до зниження ємності батареї. Краще поставте смартфон на зарядку вранці — часу, який ви витрачаєте на щоденні процедури, цілком вистачить, щоб акумулятор зарядився.

Вимикайте з розетки подовжувачі

Електроприлади, які підключені через подовжувач, витрачають електроенергію навіть тоді, коли ними не користуються. Краще або від'єднати подовжувач від розетки, або виймати вилку приладів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти