Як правильно поливати фікус, щоб він не "полисів"

21 березня 2023, 05:31оновлено 21 березня 2023, 11:59
Фікуси можуть виживати в умовах з низькою освітленістю та вологістю. Вони можуть стати прикрасою будь-якого інтер'єру - як вдома, так і в офісі.
Фікус
Зелене листя фікуса додадасть свіжості в будь-яке приміщення / Фото pixabay.com, Вікіпедія

Фікус - популярна кімнатна рослина серед квітникарів. Завдяки своїй невибагливості він виживе як в офісі, так і в квартирі навіть недбайливого господаря.

Фікуси можуть комфортно почуватися в умовах з низькою освітленістю і вологістю, тому їх широко використовують для прикраси інтер'єрів. Його зелене листя додадасть свіжості в будь-яке приміщення.

До слова, фікусу вже понад 2000 років, він вважався символом багатства, процвітання й довголіття в різних культурах. У Стародавньому Єгипті його вважали священною рослиною, а в Індії використовували як амулет. Серед популярних видів фікуса можна назвати Ficus elastica (гумове дерево), Ficus benjamina (Бенджаміна), Ficus lyrata (фікус лірата) і Ficus microcarpa (фікус мікрокарпа). Ці види мають гарне зелене листя і можуть виростати до значних розмірів.

відео дня

Загалом, фікуси популярні завдяки простоті вирощування, що робить їх чудовим вибором для дому чи офісу. Втім, зовсім не піклуватися про фікус не вийде. Іноді з цією рослиною виникають проблеми. Щоб їх уникнути, варто розібратися, як доглядати за фікусом.

Чого боїться фікус

На зростання і здоров'я фікуса можуть вплинути кілька факторів:

1. Нестача світла. Якщо фікус знаходиться в темному місці, то він може перестати рости і почати втрачати листя.

2. Нестача води. Якщо фікусу не вистачає вологи, то його листя почне в'янути і опадати.

3. Холодні температури. Фікусам не подобаються різкі перепади температури, особливо якщо вони тривалі.

4. Зміни в умовах утримання. Наприклад, якщо ваш фікус звик до певних умов утримання (наприклад, до певної температури або вологості), то різкі зміни можуть викликати у нього стрес.

Як зрозуміти, що час поливати фікус

Правильний полив - запорука здоров'я та краси будь-якої рослини. Найпростіший спосіб визначити, що ваш фікус хоче пити -ц е перевірити верхній шар ґрунту на сухість. Для цього просто обмацайте його пальцями. Якщо ґрунт здається сухим, то, найімовірніше, час поливати фікус.

Якщо ви не впевнені, чи потрібно поливати фікус, перевірте вагу горщика - якщо він легкий, то рослина потребує поливу.

Ще один спосіб - візуальне спостереження за рослиною. Коли фікус потребує води, його листя починає в'янути і стає м'яким. Крім того, у фікуса може з'явитися жовтий відтінок на листках.

читайте такожЧому обсипається листя фікуса та як врятувати рослину

Як правильно поливати фікус

Квітникарі рекомендують поливати фікус помірно - ґрунт повинен підсихати між поливами. Як правило, фікус потрібно поливати раз на тиждень або два, в залежності від температури і вологості повітря в приміщенні.

Крім того, бажано регулярно обприскувати листя водою або використовувати зволожувачі повітря.

Чим можна поливати фікус

Для поливу фікуса можна використовувати звичайну воду кімнатної температури. Якщо вода з крана містить багато хлору або інших хімічних речовин, то її потрібно відстояти на відкритому повітрі не менше 24 годин. Це дозволить позбутися від хімічних добавок і зробити воду м'якішою.

В якому місці повинен стояти фікус

Якщо фікус вирощується всередині приміщення, то його слід ставити на місце, де буде достатньо світла, але не прямих сонячних променів. Ідеальне місце - підвіконня не на південній стороні або ж місце поблизу вікна, де є достатній доступ до світла.

Оскільки фікус боїться протягів, його краще ставити далеко від дверей і вікон, через які може проходити холодне повітря.

Чим удобрювати фікус

Навіть без частої підгодівлі фікус може вирости здоровим і красивим. Щоб підгодувати рослину, використовуйте універсальне добриво, яке містить азот, фосфор і калій.

Удобрюють фікус навесні та до кінця літа. В цей час рослина активно росте і потребує додаткових поживних речовин.

Взимку фікус перебуває у стані спокою та не потребує додаткових поживних речовин.

Раніше Главред писав, чим підгодувати герань в домашніх умовах і як змусити декабрист цвісти за допомогою всього лише двох пігулок з аптечки.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти