10 ознак того, що ви в токсичних стосунках і не здогадуєтеся про це

9 лютого 2022, 06:30оновлено 13 лютого 2022, 02:38
Токсичні стосунки повільно вбивають вашу самооцінку, заважають розвиватися і бути собою.
10 ознак того, що ви в токсичних стосунках і не здогадуєтеся про це
Як зрозуміти, що у вас токсичні стосунки/ Pixabay

"Контролює, тому що любить" – так часто звикли люди пояснювати собі й іншим ситуацію, коли потрапляють у токсичні стосунки. Проблема довгий час може бути неочевидною – ви просто відчуваєте, що вам не дуже добре поруч з цією людиною, і що в багатьох ситуаціях ви почуваєтеся пригніченими.

Ознаки токсичних стосунків досить розмиті, тому й важко дати конкретне визначення цьому терміну. Також часто буває важко зрозуміти, що з вашими стосунками щось не в порядку. Проте, якщо лишати усе без змін, це повільно вбиватиме вашу самооцінку, заважатиме розвиватися і бути собою. Главред зібрав для вас основні ознаки токсичних стосунків, про які більшість людей навіть не здогадуються.

1. Ваша друга половинка знецінює ваші почуття

Згадайте, чи часто ви, розповідаючи про свої емоції та переживання, чули у відповідь "Ой, та ти просто береш усе близько до серця" чи щось подібне?

відео дня

2. На вас намагаються перекласти свою провину

Простіше кажучи, вас хочуть зробити "цапом-відбувайлом". Наприклад, ваш партнер перекладає на вас провину у своїй зраді і намагається довести, нібито ваша поведінка підштовхнула його до цього.

3. Відгороджують вас від друзів, родини чи ваших планів

Таким чином ваш партнер намагається відчувати над вами контроль. Уявіть ситуацію – ви кажете своїй другій половинці, що маєте плани на вечір п’ятниці, а у відповідь чуєте: "Ні, цього вечора я хотів/хотіла здивувати тебе особливою вечерею". Начебто нічого не насторожує і ціль благородна – вам готують приємний сюрприз. Та потім ця ситуація повторюється знову, знову і знову. І ось ви вже вкотре відмовилися від зустрічі з друзями, не сходили у гості до рідних і відклали своє хобі на дальню поличку. Нічого не нагадує?

4. Вони постійно вдають із себе жертву

Коли ви розповідаєте про свої переживання і тривоги, токсичні люди знаходять спосіб "перевести стрілки" на себе і показати себе в такому світлі, нібито вони у цій ситуації заслуговують більше співчуття.

5. Ви відчуваєте більше стресу і занепокоєння

Або ж у вас загалом погіршився стан здоров’я. Ви можете не відчувати явно, що у вас з другою половинкою токсичні стосунки. Проте щоразу, коли ви відчуваєте негативні емоції, ваш організм витрачає ресурси на їх переживання. А будь-який стрес негативно позначається на вашому здоров’ї.

6. Вам часто сняться кошмари, у яких фігурує ваша друга половинка

Наша внутрішня психіка дуже розумна, і негативні явища у нашому житті можуть давати про себе знати не лише на рівні свідомості, а й на рівні підсвідомості. Іноді, коли ми не помічаємо якусь проблему наяву, наша підсвідомість сигналізує нам про неї навіть таким способом, як нічні жахіття.

7. Ви приховуєте неприємні ситуації від інших

Чи є ситуації у ваших стосунках з другою половинкою, про які вам хочеться змовчати і не розповідати про них друзям чи рідним? Або ж ви розповідаєте не всю правду, замовчуючи неприємні моменти. Якщо у ставленні до вас людина поводиться так, що вам соромно чи неприємно розповідати про це друзям, то це вже повинно насторожити.

8. Вам доводиться виправдовуватися за їхню поведінку

Ваш партнер не писав вам цілий день при тому, що постійно був активним у соцмережах? О, та він просто був зайнятий. Він забув про ваш день народження? Ну, нічого страшного, з ким не буває. Він накричав на вас? У нього просто був важкий день на роботі. Якщо такі ситуації звучать досить знайомо – це нехороший знак.

9. Вони постійно вас контролюють

Якщо ваш партнер постійно дає вказівки, що вам можна чи не можна одягати, публікувати у соціальних мережах або їсти, то це теж ознака токсичних стосунків.

10. Вам абсолютно не подобаються його друзі

Ще одна ознака токсичних стосунків – ви не можете знайти спільну мову з жодним із його друзів. Все таки друзі – це і відображення самої людини, адже у них багато спільного. До того ж у багатьох випадках токсичні люди мають токсичних друзів, які виправдовують їхню поведінку.

Як виправити токсичні стосунки

Якщо багато пунктів із цього списку нагадують вам ваші стосунки з хлопцем/дівчиною (або з чоловіком чи дружиною), можна спробувати виправити ситуацію самостійно або звернутися за допомогою до психолога. Проте варто одразу дати собі відповідь на питання, чи потрібні вам саме ці стосунки і чи не втрачаєте ви у них частину себе. Якщо ви не хочете вийти з токсичних стосунків, а плануєте їх зберегти, то готуйтеся відверто говорити з партнером про свої почуття.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти