10 речей, які категорично не можна прати у пральній машині: варто знати кожному

1 червня 2023, 19:37
Багатьом невідомо, чому деякі речі не можна прати в машинці. Якщо знехтувати важливими правилами, то ці речі можуть бути зіпсовані уже під час першого прання.
Купальник, стиральная машина, пиджак
Що не можна прати у пральній машині/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, Instagram

Звичка прати одяг та інший домашній текстиль саме у пральній машині так міцно закріпилася у нашому житті, що прати щось вручну, чистити самостійно або відносити в хімчистку нам уже не хочеться. Здається, що машинка – це відповідь на усі наші проблеми, пов’язані з плямами та різноманітними забрудненнями. Але така легковажність може стати причиною псування одягу або навіть поломки машинки. Адже є низка речей, які не можна прати у пральній машині.

Давайте розберемося, про які речі йдеться. Нижче ми розповімо про 10 таких речей, які ні в якому разі не варто кидати у пральну машину.

1. Одяг і взуття з натуральної шкіри

Цей матеріал дуже ніжний і вибагливий. Якщо випрати речі, пошиті з цього матеріалу, у пральній машині, на них можуть з’явитися заломи і розводи. Що вже казати про взуття, яке має склеєні елементи – не кожен клей витримає машинне прання. І не треба виправдовувати таке прання "низькою температурою" чи "делікатним режимом" – це все не допоможе захистити ніжний матеріал.

відео дня

Такі речі можна чистити лише вручну спеціальними магазинними засобами або віддати у хімчистку.

2. Купальники

Купальник не боїться води. Але йому точно не сподобається грубий спосіб прання у барабані машинки. Ніжна тканина може не пережити цього, а кісточки в бюстгальтері можуть просто зламатися. Єдиний правильний варіант у цьому випадку – ручне прання. Якщо ви хочете, щоб купальник прослужив вам якомога довше, не нехтуйте цим правилом. Тим більше, що на таких речах найчастіше немає сильних забруднень і стійких плям.

3. Краватки

Їх часто шиють з делікатних матеріалів, які не люблять машинного прання, або навіть можуть непоправно зіпсуватися під час такого очищення. Краватки краще прати вручну, обираючи для цього неагресивні миючі засоби.

4. Піджак по фігурі

Частина піджаків мають вшиті внутрішні елементи, які покликані підтримувати їхню форму. Такі елементи можуть бути, наприклад, на плечах або талії. Навіть один цикл прання у машинці може непоправно зіпсувати таку річ, адже вкладки можуть швидко пом’ятися і втратити свою форму. Навряд чи вам захочеться носити піджак, якщо він зовсім втратить свій звичний вигляд. Тому краще віднести його у хімчистку.

5. Головні убори з козирком

Під час такого прання козирок може деформуватися або зламатися. Просто уявіть собі – як може пережити такий головний убір прання, якщо він буде довгий час інтенсивно битися об стінки металевого барабана машинки? Відповідь – ніяк. Швидше за все, він цього не переживе. Тому потрібно прати такі вироби вручну і не віджимати вологу – хай вода стече сама.

6. Подушки з ортопедичної піни

Навіть якщо вона поміщається у барабан машинки, класти її туди не можна. Під час такого прання піна просто розіб’ється, і від вашої подушки залишаться лише шматочки. Після купівлі виробу обов’язково ознайомтеся з рекомендаціями виробника щодо того, як за ним доглядати. Часто виробники забороняють прати такі подушки, а якщо їх і можна прати, то лише обережно і вручну.

7. Речі, які забруднені легкозаймистими речовинами

Якщо на одязі є плями мазуту, гасу, бензину, моторного масла чи розчинників, то не можна його одразу класти у барабан машинки. Спочатку варто випрати вручну забруднені місця з використанням сильнодіючих миючих засобів, просушити, і лише потім прати в машинці. Якщо прати такі брудні речі одразу у машинці, то агресивні засоби можуть призвести до поломки пральної машини або осісти всередині і забруднювати одяг під час наступних циклів прання. Або може статися ще гірше – одяг може загорітися під час прання.

8. Серветки з мікрофібри

Такі серветки можливо і не змінять свого зовнішнього вигляду після машинного прання, але свої унікальні поглинаючі властивості точно ризикують втратити. Краще орієнтуватися на те, який варіант прання радить виробник

9. Речі з шерстю тварин

Якщо на одязі є багато шерсті тварин, краще спочатку почистити виріб вручну, а вже потім прати у машинці. Адже велика кількість шерсті може забити фільтри або злив у машинці, через що може виникнути поломка або потоп.

10. Одяг з блискітками або іншими дрібними деталями

Тут є дві небезпеки. Перша полягає у тому, що блискітки та інші дрібні прикраси на одязі можуть просто відірватися/ відклеїтися, і вигляд речі після прання вам точно не сподобається. Навряд чи ви потім захочете одягнути чисту річ, від якої відлетіла частина прикрас. Друга небезпека – дрібні елементи, які відпадуть, можуть забити фільтри і призвести до виникнення поломки. Тому краще ці речі прати вручну або нести у хімчистку.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти