3350 грн допомоги від держави для ФОП під час війни: хто має право і як отримати

2 березня 2023, 08:04
Главред розбирався, хто має право на допомогу ФОП під час війни від держави в розмірі 3 350 гривень.
ФОП, документи
ФОП, документи / фото ua.depositphotos.com

Українці, які є фізичними особами-підприємцями (у просторіччі ФОП) та через українсько-російську війну були змушені призупинити свою бізнес-діяльність, можуть отримати компенсацію з державного бюджету (вона ж допомога ФОП під час війни) у розмірі 3,350 тисячі грн. Про порядок виплат детально розповідається на сторінці "Юридичного порадника для тимчасово переміщених осіб"у Facebook.

Що потрібно, щоб отримати допомогу ФОП?

Людина повинна звернутися в центр зайнятості за місцем здійснення господарської діяльності. Заява повинна бути подана не пізніше, ніж через 90 календарних днів з моменту зупинки або зменшення діяльності.

На таку допомогу ФОПи мають право претендувати, якщо вони втратили частину доходу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції / виконання робіт / надання послуг під час воєнного стану, виникнення надзвичайної ситуації, карантину або інших причин технологічного та економічного характеру.

Таким чином, отримати 3 350 грн у зв'язку з втратою роботи можуть:

  • ФОП, у яких зменшилася тривалість робочого дня на третину;
  • Співробітники підприємств, скорочення діяльності яких охопило не менше однієї п'ятої від загальної кількості працівників, а загальне скорочення робочого часу і зарплати становить близько третини.

Така допомога виплачується на строк зупинення або скорочення діяльності, однак не більше ніж на 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) діяльності. Для її оформлення потрібно звернутися в центр зайнятості за місцем провадження господарської діяльності.

Однак у ряді випадків така допомога не виплачується ‒ в першу чергу, якщо роботодавець є органом державної влади або органом місцевого самоврядування.

Крім того, допомога не поширюється на установи та організації, які повністю фінансуються з державного або місцевого бюджету, а також фондам соціального страхування.

Виплати не передбачені також у випадках, коли роботодавець або ФОП:

  • знаходяться в процесі припинення юридичної особи,
  • знаходяться в процесі припинення бізнес-роботи,
  • визнані в установленому законодавством порядку банкрутом;
  • відносно них порушено справу про банкрутство.

Інші новини по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти