5 речей на кухні, які всі забувають регулярно змінювати: деякі небезпечні для здоров’я

18 листопада 2022, 01:05оновлено 21 листопада 2022, 17:11
Усі пам’ятають, що кухонні губки потрібно часто змінювати. А як щодо пластикових контейнерів і дощок для нарізання?
Полотенца, кухня
Є речі на кухні, які потрібно регулярно змінювати/ ua.depositphotos.com, "Час Пік"

Деякі речі на кухні так активно використовуються, що змінювати їх потрібно з постійною регулярністю. Але якщо про деякі з них пам’ятають практично усі, адже їхня зношеність одразу впадає в око, то про інші ми часто забуваємо.

Наприклад, по кухонній губці для миття посуду одразу видно, що термін її експлуатації уже закінчився і вже час її викидати. А коли варто змінювати дошку для нарізання? Для багатьох відповідь на це запитання виявиться сюрпризом.

Те ж саме і з пластиковими контейнерами. Складається враження, що вони вічні і змінювати їх не потрібно. Але це не так. У деяких випадках постійне використання одних і тих же контейнерів з пластику може навіть бути небезпечним для здоров’я.

відео дня

Отож, давайте розбиратися, які ж 5 речей на кухні багато хто забуває регулярно змінювати.

1. Дошка для нарізання

Якщо дошка дерев’яна, на ній постійно залишаються сліди і порізи від ножа. А в ці порізи під час подальшого використання можуть потрапляти бактерії, які почнуть там розвиватися.

Дошки потрібно мити регулярно після кожного використання. Але навіть ретельне миття не дає гарантії, що вона буде добре очищена, тому що дістатися до забруднень у порізах дошки дуже важко.

Ще одне важливе правило – для кожної групи продуктів повинна бути своя дошка для нарізання. Не варто різати м'ясо, рибу і фрукти на одній поверхні, навіть якщо вам здається, що ви добре її помили.

2. Пластикові контейнери

Часто нам здається, що такі кухонні предмети "вічні" і змінювати їх не потрібно. Якщо ви зберігаєте у них крупи, то вони і справді можуть прослужити вам 10 років і більше. Але ті контейнери, у яких ви нагріваєте їжу у мікрохвильовій печі або заморожуєте продукти у морозилці, доведеться змінювати частіше.

Під час постійного нагрівання або заморожування пластик втрачає свої властивості. Тому у разі тривалого використання пластикових контейнерів з часом непомітні частинки пластику можуть потрапляти у їжу і наносити шкоду організму людини.

3. Емальований посуд

З часом на покритті такого посуду можуть з’являтися тріщини, частинки покриття можуть відпадати і потрапляти у їжу під час приготування.

Тому, як би вам не подобалася та чи інша емальована каструля, варто її замінити, якщо ви виявили пошкодження на її поверхні.

4. Рушники

Є різні способи, як продовжити життя кухонних рушників – наприклад, прати їх спеціальними засобами. Але такі речі все одно зношуються досить швидко. Адже вони постійно контактують з агресивними для тканини речовинами – жирами, кислотами, різними хімічними засобами тощо.

З часом кухонні рушники втрачають свої властивості і починають погано вбирати воду. Тому замінювати їх потрібно досить часто.

5. Кухонні губки

Традиційно вважається, що кухонну губку варто змінювати раз у тиждень. Адже через підвищену вологість, у якій вона постійно перебуває, всередині починають розмножуватися різні бактерії та грибки.

Вчені після проведення досліджень навіть зазначали, що на брудній кухонній губці може бути більше мікробів, ніж на обідку унітаза. Тому ігнорувати регулярну заміну губок точно не варто.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти