6 корисних звичок дитини, які допоможуть виховати успішного дорослого

3 вересня 2022, 10:48
Поганому діти навчаться самі. Завдання кожного з батьків: прищепити своєму чаду практичні навички, які стануть в нагоді в дорослому житті.
Корисні звички школяра
Корисні звички школяра / pixabay.com

Шкідливі звички у дітей, як правило, формуються самостійно і блискавично. Здорові звички школяра, на жаль, потрібно формувати спільними зусиллями підростаючого покоління та їх батьків.

З успішних малюків, як правило, виростають успішні дорослі, тому подбати про набір здорових звичок варто вже в шкільному віці. Звичайно, кожна дитина - унікальна індивідуальність, і прийоми для їх розвитку будуть відрізнятися від малюка до малюка.

Але є здорові звички, які стануть в нагоді кожній дитині, навіть деяким дорослим варто цьому повчитися. Які звички потрібно розвивати в школяра, розповість Главред.

відео дня

Здорове харчування

Чого гріха таїти: ранковим прийомом їжі нехтують і багато дорослих. Вони замінюють його, як правило, чашкою кави, діти – фастфудом або снеками з їдальні. Звичку снідати краще прищепити з дитинства, якщо ви зацікавлені в здоров'ї шлунково-кишкового такту вашого малюка. Їжу для сніданку найкраще вибрати легку, але насичену клітковиною і корисними жирами – каші, фрукти, горіхи.

В якості перекусу школяреві варто давати натуральний напій з мінімумом цукру (вода без газу, домашній лимонад або компот), свіжі фрукти і овочі, хліб, молочні та кисломолочні продукти. Важливо: періодично варто перевіряти, чи з'їдає свій обід ваш школяр, інакше в його рюкзаку може випадково завестися ферма по розмноженню цвілі на забутих бутербродах і огризках яблук.

У вечірньому прийомі їжі також варто дотримуватися певних правил. Вірніше одного, яке, якщо вкорениться в свідомості вашої дитини, вбереже його від деяких проблем із зайвою вагою в дорослому віці: вечеряти варто за 2-3 години до сну. Після цього - тільки тепла вода та/або перекус у вигляді сирих овочів. Так дитина буде легше засинати, і, відповідно, прокидатися рано в школу без бою і істерик.

6 корисних звичок дитини, які допоможуть виховати успішного дорослого
Хороші звички для дітей - як формувати / pixabay.com

Планування

Те, чому варто повчитися і дорослим. Психологія дитини в цьому плані проста: те, що вимовлено вголос – лише рекомендація, необов'язкова до виконання, те, що на папері, вже має певну вагу. Тому і домашні завдання записують в щоденник, не покладаючись на те, що діти запам'ятають.

Заведіть дитині блокнот або зошит, в якій вона буде записувати всі справи на наступний день в певний час. Наприклад: 15:00 - вигуляти собаку. Викреслюйте разом виконані справи або ставте навпроти них галочку.

Ази планування, закладені в дитинстві, допоможуть дитині впоратися з більш серйозним тайм-менеджментом. А для того щоб ведення блокнота стало для дитини захоплюючим заняттям, запасіться різнокольоровими маркерами і стікерами. Дайте дитині самій розкреслювати свій день, проявляючи свій творчий потенціал.

Читання

Істина, яку "вбивають" в голови дітей з раннього віку: читати потрібно! Але ніхто не пояснює, навіщо. Читання розвиває навички спілкування, збільшує словниковий запас, покращує культуру мовлення, розвиває фантазію і образне мислення. До того ж це – відмінне хобі, яке ніколи не втратить свою актуальність.

Внесіть разом з дитиною в її план 52 прочитані книги в рік - це всього 20 сторінок в день, не так вже й страшно! Вибирайте книги, які подобаються вашій дитині, а не вам – звичайно, ніхто не хоче читати тужливу енциклопедію, якщо на полиці стоять пригоди, які звуть малюка зануритися в свій фантастичний світ.

І подавайте приклад! Полюбити читання не пізно в будь-якому віці, а діти багато в чому копіюють поведінку і звички своїх батьків, навіть якщо ви думаєте, що на вас не дивляться.

Корисні звички школяра
Корисні звички здорового школяра / pixabay.com

Повний порядок!

Дітям складно зрозуміти схибленість дорослих на чистоті і порядку. Однак в ігровій формі школярів можна і потрібно привчати до цього з дитинства. Почати варто з малого, лише дві звички заощадять вам і дитині величезну кількість сліз і нервів:

  • привчіть дитину до того, що в своїй кімнаті / на своєму робочому місці порядки вона наводить самостійно (тут важливо роз'яснити своєму чаду, що саме ви приймаєте за чистоту, інакше вас неминуче з часом чекають суперечки на тему "моя територія - мої порядки", "мені комфортно в безладі" та ін.);
  • шкільне приладдя та одяг на наступний день дитина готує для себе самостійно, і робить це з вечора.

Ви можете допомогти своєму школяреві і в першому, і в другому випадку, Однак не робіть все за нього. У такі моменти ви повинні дати дитині зрозуміти, що ви – друг і помічник, але ніяк не прислуга.

Фізична активність

Внесіть разом в плани на найближчі кілька років щоденну прогулянку. Фізкультура в школі – це, звичайно, добре, але для зростаючого організму школяра – критично мало. Розплануйте фізичну активність дитини поза класних занять: навіть п'ять хвилин неспішної прогулянки на свіжому повітрі – вже великий плюс до розвитку вашої дитини.

Підбирайте навантаження, виходячи з її характеру і переваг: необов'язково записувати її в спортивну секцію або морозити попи в парку в страшний снігопад. Є безліч рухливих ігор, якими можна захопити і урізноманітнити дозвілля школяра вдома.

Якщо ж ваша фантазія сьогодні наказала довго жити, завжди є музика і танці: пританцьовувати під улюблені мелодії можна навіть за виконанням домашніх обов'язків – подвійна користь!

Корисні звички школяра
У чому важливість здорових звичок для школяра / pixabay.com

Підсумки та заохочення

У школі дитині за її успіхи ставлять оцінки або клеять зірочки, дарують грамоти, якщо вона особливо відзначилася та ін. До того ж в кінці чверті, семестру або року в школі прийнято підводити підсумки успішності навчання. Щось подібне варто практикувати і вдома, особливо якщо ви з вашою дитиною ставили якісь цілі: місяць без трійок, прочитав всі книги, виконує домашні обов'язки вчасно і якісно, та ін.

Всі великі і маленькі перемоги вашої дитини в школі та за її межами повинні відзначатися і заохочуватися. Звичайно, це не повинно переростати в банальні ринкові відносини "ти мені - я тобі". Але варто пам'ятати про те, що будь-яка звичка формується двома шляхами: позитивним або негативним підкріпленням.

Заведіть і собі звичку щотижня, щомісяця, щокварталу і щорічно підбивати підсумки діяльності вашої дитини, відзначайте її успіхи, визначайте разом цілі, над якими слід ще попрацювати. Укупі з основами тайм-менеджменту, цей звичай позбавить вашої дитини в майбутньому від невизначеності: питання "що я роблю зі своїм життям і куди мені тепер рухатися далі?" виникатиме в її голові набагато рідше.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти