7 липня - Різдво Іоанна Предтечі та свято Івана Купала: традиції та обряди

7 липня 2021, 08:13оновлено 7 липня 2021, 08:52
Сьогодні відзначаються три свята - Різдво Іоанна Хрестителя, день пам'яті Преподобного Антонія Димського і праведних Отроків Якова та Іоанна Менюзьких.
венок_Ивана Купала_Иван Купалы_Иван Купала
7 липня - свято Івана Купала 2021 / GoodFon

Сьогодні, 7 липня 2021 року, православна церква вшановує пам'ять Іоанна Предтечі – Хрестителя Ісуса Христа. Також цього дня відзначається народно-християнське свято Івана Купала. Крім того, сьогодні день пам'яті Преподобного Антонія Димського і праведних Отроків Якова та Іоанна Менюзьких.

Яке сьогодні свято

7 липня християни відзначають велике церковне свято - Різдво Іоанна Предтечі.

У 2-3 столітті в родині іудейського священика Захарія та його дружини Єлизавети на світ з'явився хлопчик - Іоанн Предтеча. Подружжя було літнім, чоловік і дружина вважали себе безплідними. Одного разу в храмі Захарію з'явився Архангел Гавриїл. Він передбачив йому народження сина. Священик не повірив, за що Архангел покарав його німотою. Захарій зміг знову заговорити на восьмий день після народження сина.

відео дня

Після народження Ісуса Христа Цар Ірод наказав знищити всіх немовлят у Віфлеємі. Єлизавета разом із сином Іоанном втекла в пустелю.

До 30 років Іоанн жив в серед пісків, носив одяг з верблюжої вовни, харчувався диким медом і плодами пустельних рослин. Він почав проповідувати в пустелі та на околицях річки Йордан. Проповідник набув слави, його почали оточувати учні.

Іоанн передбачив прихід Спасителя. На березі Йордану пророк влаштовував обмивання, щоби позбавити людей від гріхів і підготувати їх до появи Христа. Ісус прийшов до нього та прийняв Таїнство Хрещення.

7 липня - свято Івана Купала

Народно-християнське свято Іван Купала відзначається в ніч з 6 на 7 липня. У язичницькі часи Іван Купала святкувався в дні літнього сонцестояння. У цей день слов'яни прославляли бога Сонця. Після прийняття на Русі християнства свято стало поєднувати в собі язичницькі та православні риси. Замість бога сонця люди почали прославляти Іоанна Предтечу - Хрестителя Ісуса Христа.

У слов'янських народів Різдво Іоанна Предтечі іменується святом Івана Купали через невірний переклад церковних текстів. Після прийняття на Русі християнства Хреститель з грецької було переведено як "купати".

Свято Івана Купала - традиції та обряди

Напередодні свята в церквах служиться всенічне бдіння. На утрені читається канон Іоанну Предтечі.

Згідно народної традицієї, ввечері 6 липня люди збираються на берегах водойм, влаштовують ігри, співають народні пісні та водять хороводи. Спалюють опудало з соломи, знищують купальське деревце.

Символом свята виступає багаття. Дівчата і хлопці стрибають через нього. На Івана Купали прийнято спалювати у вогні старі непотрібні речі.

Молоді дівчата ворожать на судженого. Вони плетуть вінки з лугових трав і пускають їх по воді із запаленою в центрі лучиною і свічкою. Дівчина, чий вінок пропливе якнайдалі, раніше за всіх вийде заміж і буде щасливою в шлюбі.

Стародавні слов'яни вірили, що в ніч на 7 липня водойми залишає нечиста сила. Тому можна купатися, не побоюючись за своє життя.

читайте такожПрикмети на 7 липня: що не можна робити на Івана Купала і Різдво Іоанна Предтечі

Що можна робити сьогодні

  • Можна купатися у відкритих водоймах, головне - не запливати занадто далеко;
  • Можна розгадувати свої сни;
  • Збирати лікарські трави;
  • Проводити обряди і народні гуляння.

Що сьогодні не можна робити

  • Топтати рослини, особливо лікарські;
  • Скаржитися на життя, конфліктувати і сваритися;
  • Спати, інакше нечиста сила може проникнути в будинок;
  • Віддавати, продавати або позичати що-небудь, особливо гроші.

День пам'яті Преподобного Антонія Димського

Святий народився в Новгороді близько 1157 року. Прийняв постриг в Хутинському монастирі, там же став ігуменом після того, як преподобний Варлаам помер.

Через деякий час він залишив монастир і оселився поблизу Димського озера. Антоній прирік себе на важкі муки в ім'я християнства. Трохи пізніше навколо нього стала збиратися братія. Віруючі побудували церкву і назвали її ім'ям Антонія Великого.

Преподобний прожив у монастирі до кінця життя. Його мощі визнали нетлінними, але навала татар змусила християн опустити їх в землю. Пам'ять Антонія Димського вшановується також 17 січня.

День пам'яті праведних Отроків Якова та Іоанна Менюзьких

Яків та Іоанн були дітьми благочестивих християн - Варвари та Ісидора. Коли братам було 3 і 5 років, їх наздогнала страшна смерть. Збираючись на роботу, батько вбив барана, потім разом з матір'ю вони пішли в поле, залишивши дітей на самоті. Брати бачили, що зробив їхній батько, і вирішили повторити, сприйнявши це діяння батька, як буденність.

5-річний Іван взяв палицю, вдарив молодшого по голові, той впав і помер. Дитина злякалася і сховалася за піччю. Коли батьки прийшли додому, мати побачила мертвого Якова і розридалася. Пізніше жінка заспокоїлася і вирішила розтопити піч. Лише коли полум'я розгорілося, вона побачила в ньому свого старшого сина. Той був мертвий, але вогонь його не спалив. Господь зарахував Якова та Іоанна до лику святих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти