Альцгеймер: ознаки в очах можуть сигналізувати про те, що ви перебуваєте в групі ризику

27 серпня 2021, 21:06
Ранні симптоми дегенеративного захворювання включають проблеми із запам'ятовуванням.
Хвороба Альцгеймера
Амілоїдна бляшка, відкладення токсичного білка, виявлені між клітинами мозку, є однією з ознак хвороби Альцгеймера. / Audie Dewey / flickr.com

Ранні симптоми дегенеративного захворювання включають проблеми з запам'ятовуванням, концентрацією або прийняттям рішень, що впливають на повсякденне життя.

Хвороба Альцгеймера може серйозно порушити повсякденне життя людини, загрожуючи його незалежності і засобам до існування. Нове дослідження, однак, показало, що око може сигналізувати про початок хвороби, оскільки раннє утворення амілоїдних бляшок може проявлятися на сітківці, повідомляє Express.co.uk.

Амілоїдна бляшка, відкладення токсичного білка, виявлені між клітинами мозку, є однією з ознак хвороби Альцгеймера.

читайте такожЛікар пояснила, чи можна запобігти розвитку хвороби Альцгеймера

У міру зростання зусиль з пошуку ліків від виснажливого стану основна увага приділяється запобіганню утворенню амілоїду.

Дослідження, проведене медичною школою Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, показало, що амілоїдні відкладення можуть утворюватися в сітківці ока у пацієнтів з діагнозом Альцгеймера.

В ході аналізу порівнювалися тести на амілоїд сітківки і головного мозку у пацієнтів.

Вони помітили, що наявність плям на сітківці в очах корелює зі скануванням мозку, що показує високий рівень церебрального амілоїду.

Команда вважає, що це відкриття слід використовувати як біомаркер для виявлення ризику ранньої стадії БА.

Старший автор дослідження Роберт Ріссман, доктор філософії, сказав: "Це був невеликий вихідний набір даних, отриманий під час відбіркового візиту.

У ньому брали участь вісім пацієнтів. "Але ці результати є обнадійливими, оскільки вони дозволяють визначити початок, поширення та морфологію хвороби Альцгеймера за допомогою візуалізації сітківки, а не більш складних і дорогих сканувань мозку.

"Ми з нетерпінням чекаємо результатів додаткових сканувань сітківки в певні моменти часу та впливу соланезумабу (моноклональних антитіл) на візуалізацію сітківки.

"На жаль, нам доведеться почекати, щоб побачити і проаналізувати ці дані, коли випробування A4 буде завершено".

Як запобігти утворенню амілоїду?

Дослідження показали, що дієта, багата омега - 3 жирними кислотами, може допомогти запобігти нейродегенеративні захворювання.

З'являється все більше доказів того, що ці корисні жири можуть допомогти запобігти хворобі Альцгеймера і деменцію за рахунок зменшення кількості амілоїдних бляшок.

Джерела омега - 3 жирних кислот включають холодноводну рибу, таку як лосось, тунець, форель, скумбрія, водорості і сардини.

Недавнє дослідження також показало, що вживання в їжу продуктів, багатих антиоксидантами, званими флавоноїдами, може значно знизити ризик захворювання.

Флавоноїди-це група метаболітів, які, як вважається, приносять користь для здоров'я за рахунок сигнальних шляхів клітин і антиоксидантної дії.

Доктор Уолтер вілл з Гарвардського університету пояснив: "З'являється все більше свідчень того, що флавоноїди є потужними двигунами, коли справа доходить до запобігання зниження ваших розумових здібностей у міру того, як ви стаєте старше.

"Хоча, можливо, тут діють і інші фітохімічні речовини, це барвиста дієта, багата флавоноїдами, особливо флавонами і антоціанами".

Навпаки, alzheimers.net попереджає, що білі продукти, включаючи макарони, тістечка, білий цукор, білий рис, можуть викликати утворення амілоїду.

Це пов'язано з тим, що ці продукти можуть викликати сплеск інсуліну, який відправляє токсини в мозок. Крім того, попкорн для мікрохвильових печей містить діацетил-хімічну речовину, яка може збільшувати утворення амілоїдних бляшок в головному мозку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти