Що таке комфортна вага та як її досягти: пояснює лікар-імунолог

Що таке комфортна вага / Фото Pixabay

Марія Полозова розповіла, що таке комфортна вага, як її визначити та як дотримання базових правил може вплинути на загальне самопочуття

Іноді ми витрачаємо занадто багато зусиль, аби позбутися від декількох кілограмів. Чи дійсно ці кіло зайві? І що означає вираз »комфортна вага"? Пояснює лікар, імунолог Марія Полозова.

Стрес, порушення сну, вагітність, неправильне харчування, стрес через коронавірус, сидяча робота та низька активність – список факторів, що впливають на зміну ваги можна перераховувати довго. В когось буде щось одне. В інших – цілий комплекс.

У житті бувають всілякі ситуації, які супроводжуються незначними змінами у вазі. Втрата й набір 2-3 кіло це норма. Інша справа, коли ви набрали та досягли плато, без єдиного зсуву, а також, якщо продовжуєте різко добирати вагу.

Таке відбувається у багатьох. І проблема не тільки в спорті чи харчуванні. Вона комплексна й зазвичай є реакцією на кілька чинників.

Що таке комфортна вага

Комфортна вага вага, при якому людина здорова та задоволений собою. Для кожного з нас він різний. Як його дізнатися, якщо індекс маси тіла – неідеальний показник.

Насамперед доведеться з серйозністю та розумом підійти до зміни способу життя. Звісно ж, орієнтуючися на ту вагу, яка у вас була раніше (якщо у вас не було проблем зі здоров'ям та розладів харчової поведінки).

Комфортна вага не залежить від розмірів тіла / Фото 1zoom.ru

Які фактори можуть вплинути на набір ваги та що з цим робити

З віком змінюється метаболізм, відповідно – набирається вага. Ви можете важити так само як в 18, можете добрати кілька кіло (обидві ситуації цілком нормальні), проте якщо цифри змінюються різко – це сигнал про те, що пора змінити свої погляди і спосіб життя.

Те, що працювало в 20 не буде працювати в 30. Чим старше ми стаємо, тим більше зусиль доведеться прикладати., щоб підтримувати себе в хорошій формі.

Якщо ви не розумієте інтуїтивно свого балансу між надходженням і витратою енергії, поспостерігайте за калоріями та рівнем фізичного навантаження, а також за своїм станом до і після тренування.

Бодипозитив (соціальна течія, засноване на ідеї позитивного ставлення до тіла і зовнішності) – це прекрасно. Але ось при низькій фізичній підготовці, низької варіабельності серцевого ритму і сильної задишки, бодипозитив форматується в роботу над собою.

Читайте такожЯк не набрати зайві кіло за осінь і зиму: 7 правил ефективного схуднення

Лише дефіцит калорій – не гарант успіху. Підрахунок "вхідних" калорій не повинен зводитися до підрахунку кількості їжі. Потрібно також враховувати кількість енергії, яку людина засвоює. Кількість калорій в їжі зазвичай підраховується на основі стандартних таблиць, де кожному граму вуглеводів відповідає 4 калорії, кожному граму жиру – 9 калорій.

Ярлики на пачках продуктів позначають їх харчову цінність, як певну постійну величину. Наприклад, ви можете прочитати, що йогурт містить 137 калорій, а шматок хліба – 69. Однак існують дослідження, які показують, що все не так просто. Може бути, що йогурт містить 137 калорій для людини з "нормальною" вагою, але ця цифра збільшується до 140, якщо в людини інший набір кишечних мікробів. Так, здається, що різниця несуттєва, але якщо це відбувається на постійній основі – з часом все відіб'ється на вазі.

Важливо вдосконалювати самопочуття, а не позначки на вагах / Фото lifehacker

Виявляється, що бактерії працюють з вами, витягуючи енергію з їжі. Це означає, що і кількість калорій, які ви засвоюєте, визначає саме ваша мікробна спільнота, а не стандартна таблиця. Тож лише дефіциту калорій недостатньо. Важливо приділяти увагу якості їжі та тим факторам, які впливають на склад мікрофлори. А він якраз залежить від їжі, яку ми споживаємо.

Питання про "затрати калорій" теж достатньо складне. Потрібно зрозуміти собі як саме організм розподіляє енергію: відкладає її про запас чи відразу спалює. Щоб розібратися з цим, варто випробувати різні види навантажень, відстежувати витривалість та збільшення м'язів.

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти