Чого боїться драцена та як врятувати рослину, якщо вона замерзла

Чого боїться драцена та як врятувати рослину, якщо вона замерзла

Якщо на вулиці мороз, а драцена стоїть на підвіконні, і кватирка періодично відкрита, найімовірніше, з рослиною виникнуть серйозні проблеми.

Драцена - дуже популярна рослина, яка вписується практично в будь-який інтер'єр і відмінно виглядає як в офісному приміщенні, так і вдома. В принципі, драцена не дуже вибаглива, але іноді з нею можуть виникнути проблеми. Наприклад, у драцени опадає листя і стає м'яким стовбур. Що робити в цьому випадку, Главред писав у матеріалі: У драцени жовтіє, сохне та опадає листя: як врятувати рослину. Взимку ж драцена може замерзнути. Як рятувати зелену красуню, будемо розбиратися.

Спочатку варто з'ясувати, яке місце любить драцена. Щоб рослина почувалася добре, виберіть світле місце, недоступне для прямих сонячних променів.

Драцени з однотонними зеленим листям добре ростуть в легкій тіні. Ряболистяній рослині потрібно багато розсіяного світла, інакше вона втратить своє забарвлення.

Якщо ви все ж таки розташуєте вазон на тіньовій стороні, час від часу його потрібно переносити, щоб драцена могла насолодитися сонячним світлом.

Які температури витримує драцена

Комфортна температура для драцени в теплу пору року — від 20 до 30 °С, в холодну —16-18 °С. Перепадів температури рослина не любить.

Взимку драцену не можна ставити біля батарей та інших опалювальних приладів. Але водночас драцена дуже боїться протягів і морозів. Вона замерзає вже при температурі нижче +10 градусів.

Якщо на вулиці дуже холодно, а вазон стоїть на підвіконні, найімовірніше, з рослиною виникнуть проблеми. Спочатку у неї почне замерзати, а потім і підгнивати коріння. При відкритій кватирці постраждає листя - воно буде обморожуватися і в'янути.

Як врятувати квітку драцена

Якщо замерзла драцена, то спочатку потрібно визначити, яка частина квітки постраждала.

У легких випадках переохолодження коренів перше, що необхідно зробити — це обмежити полив, інакше коріння почнуть загнивати. Полив варто проводити виключно через піддон, при цьому використовувати теплу воду.

Також для відновлення замерзлої драцени можна застосовувати обприскування епіном (фітогормональний стимулятор росту).

Якщо у драцени м'який стовбур, це говорить про гниття квітки. В цьому випадку потрібно обрізати всі м'які місця. Гострий ніж дезінфікується при кожному наступному надрізі. Обрізати стовбур потрібно до того місця, де він буде твердий і здоровий. У якихось випадках після обрізки може залишитися один пеньок. Але такі заходи врятують рослині життя. Через час, зазвичай навесні, рослина пустить пагони.

Якщо драцена скинула листя, а перед цим воно почало скручуватися, значить пошкоджено коріння. Врятувати драцену допоможе пересадка. До речі, в процесі ви побачите, наскільки пошкоджено коріння. Якщо воно біле та без темних плям, рослину можна врятувати. Якщо мокре або вологе, то потрібно дати йому висохнути.

На дно нового горщика насипають дренаж, а зверху - сухий ґрунт. Стовбур опускається в горщик, від дна до коренів має залишатися відстань в один палець. Далі коріння присипають землею. Після пересадки драцену не поливають 2-3 дні. Згодом рослину потрібно поливати помірно і обприскувати водою з добривом.

Якщо у драцени від холоду пошкоджено лише листя, то горщик необхідно переставити в тепле й світле місце і періодично обприскувати теплою водою. Коли замерзле листя засохне, його потрібно акуратно обрізати ножицями. Після обмороження важлива помірність в поливі. Навесні рослину необхідно буде пересадити.

Скільки води потрібно драцені

Драцена любить вологу, але не терпить перезволоження. Якщо рослину постійно заливати, то у неї може почати гнити коріння, що в результаті призведе до того, що драцена загине.

Чим більше листя і сама рослина, тим рясніший полив потрібен. Поливати драцену потрібно тоді, коли земля в горщику висохне приблизно наполовину.

Для поливу використовується відстояна кілька днів, кип'ячена або фільтрована вода. Наливати рідину в горщик потрібно зверху, щоб ґрунт зволожувався рівномірно. Через 15-20 хвилин воду з піддону зливають. Ще один спосіб зволожити драцену – встановити горщик на вологий торф.

Драцена любить, якщо її листя протирають від пилу. Це можна робити м'якою вологою ганчіркою або купати рослину під теплим душем. При цьому сам горщик потрібно закрити пакетом або плівкою, щоб всередину не потрапляла волога.

У крупнолистних видів після водних процедур з розеток потрібно видалити ватним тампоном надлишки вологи.

Взимку, коли в кімнаті понад 25 °C і повітря сухе від батарей, рослину варто обприскувати. Процедура проводиться раз у кілька днів.

Раніше Главред писав про прикмети й забобони, пов'язані з драценою.

Вам також може бути цікаво:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти