У драцени жовтіє, сохне та опадає листя: як врятувати рослину

6 листопада 2022, 08:30
Драцена не вимагає надмірної уваги, але якщо у неї почалися проблеми з листям, причина може полягати в неправильному догляді.
Драцена
Як доглядати за драценою в домашніх умовах / Фото ua.depositphotos.com

Драцена - ідеальна рослина для початківців-квітникарів або для тих, у кого немає можливості багато часу приділяти догляду за кімнатними рослинами. Якщо створити для драцени оптимальні умови, вона довгий час може обходитися без пересадки і добрив. Але іноді все ж таки починаються проблеми - у драцени іржавіє листя, воно стає жовтим і коричневим.

Що ж робити, якщо у драцени жовтіє та сохне листя? Передусім, не варто панікувати. Якщо у драцени жовтіє нижнє листя - це нормально. Листочки живуть приблизно два-три роки і з часом відмирають, а на їхньому місці з часом виростуть нові. Якщо ж у рослини засохло верхнє листя, то варто переглянути умови утримання зеленої красуні.

Що значить драцена в будинку, читайте в матеріалі: Попередить про горе в сім'ї: чи можна тримати вдома драцену та які забобони з нею пов'язані.

відео дня

Чому у драцени сохне листя

Найголовніша причина - низька вологість повітря в приміщенні. Така проблема особливо часто виникає взимку, коли опалювальні прилади висушують повітря. Щоб допомогти драцені, потрібно щодня обприскувати її теплою водою і використовувати в приміщенні, де вона росте, побутовий зволожувач повітря.

Влітку драцену один раз на тиждень миють під душем. При цьому потрібно закривати горщик пакетом або плівкою, щоб волога не потрапляла в нього. У крупнолистних видів після водних процедур видаліть ватним тампоном надлишки вологи з розеток.

Друга причина, чому у драцени іржавіє листя, це неправильний полив. Як же правильно поливати драцену? Головне правило - не перестаратися.

Драцена не дуже вологолюбна. Досить буде зволожувати ґрунт 4 рази на місяць, після того як субстрат висохне на глибину 3-4 см. Щойно вода пройде через субстрат, вилийте надлишок і витріть піддон насухо.

Якщо полив буде занадто рясним, листя рослини пожовтіє і опаде, а стовбур стане м'яким. В результаті драцена загине.

читайте такожНе кожен квітникар це знає: чи можна поливати квіти кип'яченою водою

Неправильне місце розташування - ще одна причина, чому листя драцени покривається плямами, сохне та жовтіє. Рослина не любить прямих сонячних променів, їй потрібне яскраве, але розсіяне світло. Таким чином драцену краще тримати не на підвіконні, а поруч з вікном.

Комфортна температура для теплої пори року — від 20 до 30 °С. Пізньої осені та взимку - +16...+18 °С.

Спровокувати пожовтіння листя можуть також різкі перепади температур, занадто низька температура і протяги.

Чим погодувати драцену в домашніх умовах

Підживлення драцени має бути регулярним, але не дуже частим. Його дефіцит, так само як і пересичення приведуть до того, що листя драцени почне сохнути, а коренева система загине. До речі, перенасичення ґрунту добривами рослина переносить набагато гірше, ніж їхній дефіцит.

Драцена повинна отримувати розчин мінерального добрива для кімнатних рослин з переважанням азоту один раз на 2 тижні з березня по вересень. З осені і до кінця зими підгодівлі рослині не потрібні.

Зрозуміти, яких мікроелементів не вистачає драцені, можна за її зовнішнім виглядом:

  • листя драцени жовтіє та опадає, стебла стоншуються і повільно ростуть – це результат хлорозу. Виправити ситуацію можна шляхом внесення азотних добрив;
  • у драцени опадає нижнє листя - значить знижений імунітет до хвороб і шкідників. Відбувається це через дефіцит калію;
  • на листках з'явилися червоні, бурі або коричневі плями - драцені потрібен фосфор;
  • якщо молоді пагони бліді й тонкі - у ґрунті не вистачає кальцію;
  • відмирає верхівка рослини - драцені потрібен бор.

З натуральних добрив для драцени найбільше підходить гній тварин або послід птахів. До їхнього складу входять азот, фосфор та інші речовини.

Крім того, щоб підгодувати драцену в домашніх умовах можна використовувати бананову шкірку, лушпиння цибулі, цедру апельсинів, золу, яєчну шкаралупу, дріжджі, спиту каву, чай та цукор.

Раніше Главред писав, як приготувати найкраще добриво з цибулевого лушпиння і як приготувати домашнє добриво з бананової шкірки.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти