Список довгожителів: 6 груп продуктів, без яких життя буде коротше

6 продуктів довголіття / фото Pixabay

Практично всі продукти – прості й доступні, а не розхвалені суперфуди на зразок ягід годжі.

Ні для кого не секрет, що їжа – один з головних факторів, які впливають на тривалість життя людини. Нумо спробуймо з'ясувати, що, на думку провідних дієтологів, обов'язково має входити у щоденний раціон.

Вживання більшої кількості фруктів, овочів, цільнозернових, бобових, горіхів та насіння при скороченні м'яса та рафінованих вуглеводів здатні не лише покращити вашу якість життя, але й подовжити його! Як? Читайте у нашій статті.

Клітковина

Сьогодні відомо, що клітковина здатна підтримувати здорову масу тіла і захищати організм від розвитку різних хронічних захворювань. Не дивно, що люди, які додають більше клітковини у свій раціон, також додають кілька років до свого життя.

Метааналіз 2014 року, в якому взяли участь понад 1,7 мільйона учасників, показав, що на кожні +10 грамів клітковини в день ризик передчасної смерті знижувався на 11 відсотків.

Бобові

Дієтологи на весь голос радять знизити кількість м'яса на користь бобових. Це миттєво збільшить кількість рослинного білка і клітковини у вашому раціоні, а також підвищить шанси на довше й здоровіше життя.

Кожні 20 грамів бобових в день (сочевиця, нут і чорна квасоля), знижують ризик передчасної смерті на 7 – 8%.

Фрукти та овочі

Цитрусові позитивно впливають на показники тривалості життя / Фото depositphoto

Регулярне споживання фруктів і овочів пов'язане з більшою тривалістю життя: Недавнє дослідження показало, що кожні 200 грамів фруктів і овочів в день знижують ризик передчасної смерті на 10%.

Максимальний ефект був відзначений при вживанні 800 грамів фруктів і овочів в день. Ризик передчасної смерті в такому випадку знижувався на 31%. Найкраще на показники впливали яблука, ягоди, цитрусові, хрестоцвіті овочі, капуста, груша і картопля.

Горіхи і насіння

Існують незаперечні докази того, що вживання горіхів і насіння пов'язане з тривалішим життям. І ті, і інші багаті поживними речовинами: ненасичені жири, позитивно впливають на серце; клітковиною, а також вітамінами, мінералами і фітонутрієнтами, які знижують ризик хронічних захворювань.

Дослідження, проаналізувало дані 120 000 учасників, за якими спостерігали понад 20 років, виявило, що люди, які споживали 28 грамів горіхів на тиждень знижували ризик передчасної смерті на 20%. Це – жменька насіння в день.

Серед фаворитів дієтологів – волоські горіхи й фісташки. Перші багаті антиоксидантами, тоді як другі є природним джерелом мелатоніну – гормону, який допомагає синхронізувати добові ритми, що особливо корисно для людей, які страждають безсонням.

Цілозернові

Цільнозернові знижують ризик смерті на 17% / Фото goodfon.ru

Метааналіз 11 обсерваційних досліджень показав, що кожна порція (30 грамів) цільного зерна (вівсянки, коричневого рису, жита, гречки) знижує ризик передчасної смерті на 17%. Цей ефект спостерігався при споживанні до 7 порцій цілозернових в день.

Кава та чай

Часто люди мають певні побоювання і недовіру до цих напоїв. Численні метааналізи показують, що регулярне вживання кави пов'язане зі зниженням ризику різних хронічних захворювань і збільшенням тривалості життя.

Оскільки кава без кофеїну пов'язана з аналогічними поліпшеннями, переваги кави приписуються поліфенолам-сполукам з антиоксидантними властивостями. Це підтверджує і дослідження, проаналізувало 238 різних напоїв. В результаті з'ясувалося, що подвійний еспресо мав найвищий вміст антиоксидантів – в 6 разів більше, ніж в зеленому чаї, і в 4 рази більше, ніж в червоному вині.

Що ж стосується чаю, то тут найкраще підійде свіжозаварений зелений, чорний чай або матчу. Також ефекти посилить порошок куркуми, що містить потужний поліфенол куркумін, що теж позитивно впливає на захисні властивості організму.

Регулярне вживання кави пов'язане зі збільшенням тривалості життя / Фото depositphotos

На холоді всі процеси організму сповільнюються, щоб зберегти природне тепло, а тіло переходить в режим "енергоощадження". Таким чином, воно сигналізує про необхідність знайти нові джерела енергії. Яким продуктам і стравам віддавати перевагу, щоб вистачало енергії і тепла морозною зимою – читайте на Главреді.

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти