Такому сусідові виноград буде радий: що можна і не можна садити біля лози для гарного врожаю

Що можна і не можна садити біля винограду / Фото pixabay.com

Від того, що ростиме поруч з виноградом, залежить врожайність ягоди. Деякі рослини можуть його погубити, інші - самі зачахнуть від такого сусідства.

Якщо у вас маленька дачна ділянка, а посадити навесні хочеться багато всього, то потрібно правильно «розселити» культури, щоби вони не ворогували одна з одною, а всі сили пустили на те, щоби дати хороший урожай. Виноград - не виняток. Якщо поруч з ним по сусідству посадити культури, з якими він «не зійдеться» характером, то толку не буде для жодної з них.

Сумісність винограду з квітами

Виноград дає затишну тінь в саду, і посидіти там в спекотний літній день дуже приємно, тим більше якщо поруч радуватимуть око квіти.

Отже, які квіти посадити під виноградом? Між рядами виноградної лози можна посіяти однорічники з неглибокою кореневою системою. Наприклад, астру, флокс Друммонда або гіпсофілу.

Також виноград уживеться і з дворічниками: віолою (братками), просвірником лісовим (мальвою) і незабудками.

А ось садити поруч з виноградом очиток, більше відомий під назвою "заяча капуста", не варто. Також виноград "посвариться" з примулою, гіпсофілами, айстрами.

Нейтральними для винограду квітами є гіацинти, нарциси і тюльпани.

Виноград і троянда - ідеальні сусіди / Фото pixabay.com

Ще одне популярне питання, чи можна садити троянди поруч з виноградом. Насправді ці дві рослини стануть ідеальними сусідами.

"Роза - це сестра милосердя для винограду, і вона вказує нам назву хвороби, що наближається. Якщо ви не посадите троянди, виноград захворіє несподівано», - так пояснюють користь такого сусідства виноградарі Греції.

Справа в тому, що троянди схильні до однієї з найнебезпечніших хвороб винограду — мілдью. Причому для квітів вона ще шкідливіша, ніж для ягідної культури. Роза захворює першою, тому у виноградаря є час, щоби встигнути провести профілактичні обробки.

Що потрібно садити біля винограду

Для гарного росту і збільшення цукристості виноград потребує азоту. Тому поруч з виноградом потрібно садити бобові рослини, тому що вони мають здатність поглинати азот з повітря і збагачувати азотистими сполуками ґрунт. Прекрасні сусіди для винограду - горох, соя і боби.

Якщо поруч з виноградом посадити кріп, щавель або шпинат, то урожай буде багатим у обох культур.

Між рядами винограду можна розташувати невеликі овочеві грядки з цибулею, редискою, огірками, буряком і цвітною капустою.

На повноцінне формування врожаю винограду добре впливає близькість злакових культур - пшениці або жита.

Що можна садити біля винограду

Ягідні культури дуже дружньо ставляться до винограду. Наприклад, якщо ви посадите поруч суницю садову, то ягоди винограду придбають специфічний смак, стануть більшими й солодшими.

Що не можна садити біля винограду

Найголовніший ворог винограду - квіти нігтики (календула). Разом з волошкою, гвоздикою, дзвіночками, в'юнком і деякими іншими квітами календула зможе нашкодити і зовсім молодий лозі, і навіть досить дорослій рослині.

Також поруч з виноградом не можна садити моркву, перець (солодкий і гіркий), картоплю й томати.

Кукурудза і соняшник будуть боротися з лозою за поживні речовини і виснажать її, а баклажан зачахне сам.

Звіробій, пижма, деревій та подорожник пригнічують ріст лози і плодів.

Не до душі винограду й сусідство з деякими пряними травами і овочами. Не рекомендується садити біля нього петрушку, селеру, цибулю-порей, шніт-цибулю і хрін.

Гірчиця польова, просо, конопля і дика редька також входять в число ворогів винограду.

Таблиця - Сумісність винограду з іншими рослинами

Фото sb.by

Виноград і бур'яни

Експерти кажуть, що немає сенсу займатися прополкою місця посадки лози, за винятком випадків появи поблизу осоту. З усіх бур'янів він один здатний заподіяти культурі максимум шкоди.

Також не несуть користі мокриця, чортополох, крестовник звичайний, диянка лікарська, віка.

Очищення від бур'янів і подальше розпушування ґрунту потрібно проводити дуже обережно, щоби не пошкодити виноградне коріння. Бур'яни краще скосити.

Раніше писав Главред, що можна і не можна садити після картоплі - найгірші та найкращі варіанти.

Вам також може побут цікаво:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти