Що можна садити після картоплі: найгірші та найкращі варіанти

7 січня 2022, 03:10оновлено 12 січня 2022, 13:01
Щоби отримати хороший урожай, потрібно слідувати правилам сівозміни. Садити картоплю на колишнє місце не можна - її потрібно чергувати з іншими культурами.
картопля
Що не можна садити після картоплі - список культур / Фото pixabay.com

Досвідчені городники знають, що перед кожним посівним сезоном потрібно правильно "розселити" культури на ділянці. Зокрема, якщо з року в рік картоплю садити в одному і тому ж місці, то повторно отримати хороший урожай навряд чи вийде.

Крім того, є ризик того, що в цьому місці будуть активно накопичуватися спори таких захворювань, як фітофтороз, макроспоріоз, різні гнилі. Також в землі можуть перезимувати личинки шкідників, характерних для цієї культури, а самій картоплі не вистачатиме важливих елементів, які були "вилучені" ще минулого року. Щоб уникнути таких проблем, потрібно розподіляти культури згідно з правилами сівозміни.

Що не можна садити після картоплі

В процесі вегетації картопля забирає з ґрунту фосфор та калій. Тому після збирання врожаю потрібно заповнити недолік цих речовин за допомогою добрив. Дуже важливо прибрати картопляне бадилля, оскільки вона сприяє зараженню ґрунту різними захворюваннями.

відео дня

Після картоплі не можна вирощувати:

  • баклажани, томати, фізаліс, різні види перців, оскільки всі пасльонові уражаються одними шкідниками і хворобами;
  • суницю і полуницю - щоби виростити на цьому місці ягоди, має пройти не менше трьох років;
  • пепіно;
  • тютюн;
  • соняшник, щоби він не заразився фітофторозом;
  • майже всі коренеплоди, виняток можна зробити для буряка і редису.

Що садити після картоплі

  • Бобові. Картопля витягує з ґрунту велику кількість азоту, калію та фосфору. Всі рослини з сімейства бобових засвоюють азот з повітря і накопичують в бульбах, тим самим повертаючи ґрунту родючість. Крім того, бобові багаті калієм і фосфором, тому їх висівають як сидерати. Коріння бобових розпушують і дренують ґрунт.
  • Культури сімейства хрестоцвітних. Добре ростуть після картоплі редька, редис, ріпа, бруква і хрін. Можна посадити і білокачанну капусту, але з урожаєм можливі проблеми.
  • Кабачки і патисони – найвитриваліші представники сімейства гарбузових. Їх можна сміливо садити після картоплі - на цих грядках вони дадуть багатий урожай.
  • Цибуля і часник (ярий і озимий).
  • Кукурудза, петрушка, буряк, селера і пастернак.
  • Салат, шпинат і рукколу - їх можна посіяти як навесні, так і в кінці літа після того, як рання картопля буде викопана.
  • Жито і овес - популярні сидерати зі злакових культур. Коріння жита виділяє речовини, згубні для патогенних грибків. Жито і овес можна посадити під зиму, а навесні скосити або просто перекопати ділянку.
Правила сівозміни
Правила сівозміни / Фото kartofan.org

Що можна садити перед картоплею

Оскільки в новому році картоплю садити на колишнє місце не можна, то куди ж його "прописати"?

Ідеальний варіант - грядки капусти. Також картоплю можна садити в тій частині городу, де раніше росли огірки, кабачки, гарбузи, боби.

читайте такожЧому чорніє картопля всередині та гниє і як цього уникнутиВам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти