Вчені передбачили нові катастрофічні для Землі результати танення льодів

Вчені передбачили нові катастрофічні для Землі результати танення льодів / ua.depositphotos.com

Регулярне танення льодовиків, до якого призводить діяльність людини, кажуть вчені з Массачусетського інституту, небезпечніше для планети, ніж здавалося до того.

Якщо підвищення глобальних температур через людську діяльність буде продовжуватися, то клімат Землі може стати ще більш нестабільним, ніж вважалося раніше. До такого висновку прийшли вчені з Массачусетського технологічного інституту, повідомляється в журналі Science Advances.

Дослідники проаналізували палеокліматичні дані за останні 66 мільйонів років, в кайнозойську еру, яка почалася незабаром після зникнення динозаврів. Вчені виявили, що в цей період клімат Землі переживав коливання з тенденцією до потепління. Іншими словами, було набагато більше випадків підвищення температури, ніж похолодання. Ці періоди тривали від тисяч до десятків тисяч років і відрізнялися більш сильними перепадами температури.

Це може пояснюватися, кажуть вчені, мультиплікативним ефектом (multiplier effect), коли помірне потепління, що виникає, наприклад, через вулкани, які виділяють вуглекислий газ в атмосферу, прискорює певні біологічні та хімічні процеси. А вони підсилюють ці коливання, приводячи до ще більшого потепління.

Схильність до потепління зникла близько п'яти мільйонів років тому, коли в Північній півкулі почали формуватися крижані щити. Результати передбачають, що наслідком танення льодів в даний час може стати відновлення мультиплікативного ефекту, результатом чого може стати катастрофічне посилення антропогенного глобального потепління.

Читати такожЕксперти ООН передрекли людству і Землі неминучу глобальну катастрофу

Нагадаємо, раніше астропсихолог Валентина Віттрок заявила про те, що на багато країн Землі влітку 2021 року обрушилися природні катастрофа - повені, великі зливи, шторми і урагани. Як стверджує астропсихолог Валентина Віттрок, у всьому винна "вісь катастроф" - зіткнення місячних вузлів, Північного і Південного.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти