Вчені розповіли, чим небезпечний високий тиск для мозку молодих людей

Вчені розповіли, чим небезпечний високий тиск для мозку молодих людей / УНІАН

Як кажуть вчені, найбільша небезпека для мозку від високого тиску безпосередньо була пов'язана з людьми, які входять у вікову групу 35 років.

Люди, у яких ще в молодому віці було діагностовано високий кров'яний тиск, зазвичай мають менший розмір мозку. До таких висновків прийшли дослідники з Австралії та Китаю, йдеться в статті, опублікованій в журналі Hypertension.

Також у таких людей набагато вище небезпека розвитку деменції. Вчені з Мельбурнського університету та університету імені Сунь Ятсена порівняли зроблені в 2014-2019 роках знімки магнітної томографії двох груп учасників UK Biobank по 11399 чоловік — з високим артеріальним тиском і без нього, поділених на три вікові категорії: до 35 років, з 35 до 44 років, і з 45 до 54 років. З'ясувалося, що у перших у всіх віках як загальний обсяг мозку, так і обсяг окремих його регіонів був менше. Найбільша втрата була пов'язана з віковою групою 35 років.

Також дослідники виявили у людей з гіпертензією і без неї — на цей раз для груп в 124 тисячі чоловік — ризик розвитку недоумства протягом дюжини років. Всього було діагностовано 4624 випадки деменції. У учасників дослідження з високим кров'яним тиском ризик її розвитку згодом був вище на 61%. Ризик судинної деменції у таких людей у віці від 35 до 44 років зростав на 69%. При цьому ризик розвитку хвороби Альцгеймера не залежав від віку учасника.

Читати такожЧи можна знизити тиск без препаратів - відповідь кардіолога

Нагадаємо, раніше людям з підвищеним артеріальним тиском і слабкими судинами лікарі порадили уникати підйому важких гантель або гир.

Дієтолог проекту Natures Aid Дженні Логан назвала овоч, сік якого потрібно пити натщесерце проти високого тиску.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти