Лікар розповіла, чи небезпечне інтервальне голодування для тіла

Лікар розповіла, чи небезпечне інтервальне голодування для тіла / Flickr

У певних категорій людей регулярного інтервальне голодування може викликати проблеми зі здоров'ям-стверджує лікар-дієтолог Тетяна Жаровська.

Інтервальне голодування - модний спосіб позбутися зайвої ваги. Комусь воно підходить, а комусь і може нашкодити, розповіла в інтерв'ю Радіо Sputnik лікар-дієтолог Тетяна Жаровська.

За її словами, при інтервальному голодуванні добу діляться на два періоди ‒ в один з них заборонено приймати їжу, в інший – дозволено. Наприклад, багато прихильників цієї системи вибирають режим 16/8, коли людина може влаштовувати собі сніданки, обіди, вечері і перекушування протягом восьми годин, а потім шістнадцять годин голодує.

"Є люди, які генетично можуть більш рідко їсти, їм підійде такий метод харчування, але це тільки 20-30% людей. Також є дослідження, що інтервальне голодування добре працює при інсулінорезистентності, коли високий інсулін і порушення толерантності до глюкози", – уточнила Жаровська.

У інших людей інтервальне голодування може викликати проблеми зі здоров'ям, продовжила лікар.

"Як лікар я не рекомендую інтервальне голодування, тому що при ньому страждають підшлункова залоза, печінка і жовчний міхур, і побічний ефект інтервального голодування – захворювання цих органів черевної порожнини. Так, великі перерви між прийомами їжі призводять до того, що жовч накопичується, застоюється, посилюються ризики каменеутворення", – пояснила Жаровська.

Читати такожІнтервальне голодування викликає схуднення і допомагає продовжити життя

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що шотландські вчені з Абердинського університету з'ясували, що низькокалорійні дієти можуть продовжити життя.

На думку вчених, низькокалорійні програми харчування дозволяють на 18% знизити ризик ранньої смерті у людей з надлишком маси тіла.

Як заявила співавтор даного дослідження Елісон Авенель, найбільш корисні дієти з низьким вмістом жиру, цукру і рафінованих вуглеводів.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти