Вчені розповіли, чи допоможе голодування врятувати організм від інфекцій

12 серпня 2021, 03:02
Є відповідь - чи допоможе обмеження харчування (воно ж голодування), врятувати людський організм від зараженнями деякими видами інфекціями чи ні.
Голодування
Вчені розповіли, чи допоможе голодування врятувати організм від інфекцій / ua.depositphotos.com

Обмеження харчування (голодування) може бути корисним для організму при розвитку в ньому різних бактеріальних інфекцій. Результати такого дослідження опубліковані в журналі PLOS Pathogens.

До такого висновку прийшли канадські дослідники після експериментів на мишах. Втрата апетиту є широко поширеним симптомом при інфекційних захворюваннях. Однак неясно, чи захищає голодування при боротьбі з інфекціями або ж, навпаки, збільшує схильність їм.

У своєму новому дослідженні вчені з Університету Британської Колумбії змушували мишей голодувати протягом двох діб до і перед зараженням бактерією Salmonella enterica — одним з основних збудників сальмонельозу. Виявилося, що у позбавлених харчування мишей в порівнянні з "ситими" істотно зменшилися симптоми інфекції, зокрема практично зникли запалення і пошкодження тканин кишечника.

Коли таких піддослідних погодували, виявилося, що число сальмонел в їх організмі різко збільшилася. Подібні результати спостерігалися і в експериментах з бактеріями Campylobacter jejuni. При цьому у гнотобіотичних (вирощених в повністю стерильній обстановці) мишей голодування ніяк не вплинуло на поширення сальмонел. Вчені вважають, такий ефект пояснюється впливом на мікробіом організму.

читайте такожГолодування і старіння тіла: вчені з'ясували, чи є зв'язок

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що шотландські вчені з Абердинського університету з'ясували, що низькокалорійні дієти можуть продовжити життя.

На думку вчених, низькокалорійні програми харчування дозволяють на 18% знизити ризик ранньої смерті у людей з надлишком маси тіла.

Як заявила співавтор даного дослідження Елісон Авенель, найбільш корисні дієти з низьким вмістом жиру, цукру і рафінованих вуглеводів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти