Аномальне тепло і катаклізми атакують Україну взимку - кліматолог

20 серпня 2021, 23:22оновлено 21 серпня 2021, 00:31
За словами Балабух, є ймовірність, що зима 2021 року теж виявиться аномально теплою.
Аномальне тепло і катаклізми атакують Україну взимку - кліматолог
Погода в Україні взимку / pixabay

Кліматолог Віра Балабух в інтерв'ю Главреду розповіла, з якими погодними труднощами ми можемо зіткнутися вже цієї зими і навесні наступного року.

Кліматолог зізналася, що скласти прогноз на найближчі кілька років неможливо, але вже зараз фахівці очікують середнє відхилення, тобто аномальні температури. В цілому зими в Україні істотно змінилися за останні роки.

"Суворість зими зменшується. Це характерно і для західних, і для східних областей України, хоча на сході традиційно у нас зима більш сувора. Але слід враховувати ще одну тенденцію. Хоча в цілому суворість зими зменшується, як і її тривалість, і кількість морозних днів, при цьому кількість днів з сильними морозами у нас залишається таким же, як раніше. Це теж проблема, тому що протягом зими у нас часто зберігаються плюсові температури, а, отже, у рослин навіть не припиняється період вегетації, але потім раптом йде заток холоду і мороз -20", - говорить Балабух.

За її словами, через таку погоду ми за один-два дні втрачаємо наші плодові дерева, як сталося цього року.

"Те, що кількість днів з сильними морозами не змінюється на тлі збільшення температури, є великим викликом для сільського господарства, який вимагає вжити певних заходів, адаптуватися до нових умов, щоб надалі не втрачати врожаї", - пояснила кліматолог.

Вона також додала, що в 2021 році погода не перестає дивувати. Цей рік не став посушливим, а в квітні-червні опадів було достатньо. Літо стало дуже спекотним, хоча гроз і дощів було достатньо. Є ймовірність, що зима 2021 року теж виявиться аномально теплою.

читайте такожКліматолог розповіла, як серйозні зміни клімату загрожують Україні

Кліматолог зазначила, що на голови жителів почнуть досить часто обрушуватися різні катаклізми.

"Збільшується кількість та інтенсивність небезпечних погодних явищ: потужні зливи, сильні вітри, висока пожежна небезпека. Більш потужними стають грози, в більш холодний період-ожеледь, налипання мокрого снігу, снігопади. Якщо взимку у нас температура повітря стає вище, то змінюються структура опадів, і вони випадають переважно у вигляді дощу або мокрого снігу. Налипання мокрого снігу завдає істотної шкоди, ламає дерева і дахи будинків", - додала кліматолог.

Також вона зазначила, що і високі температури можуть наробити біди, так як періоди аномальних температур стали збільшуватися.

"У цей час люди часто себе погано почувають, тому що зростає тепловий стрес і збільшується теплове навантаження. Все це вкрай негативно впливає на людський організм. Крім того, це стає великим навантаженням на електромережі, тому що всі намагаються встановити кондиціонери, щоб якось врятуватися від спеки. І електромережі часто не витримують такого навантаження, особливо коли це стосується великих міст і старих регіонів, де просто нікуди ставити нові трансформатори", - пояснила фахівець.

Як раніше повідомляли, восени цього року погода в Україні в жовтні будуть і теплі дні з температурою повітря за +20 градусів, і морозні дні з -2 градусами. Такий прогноз дав народний синоптик Леонід Горбань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти