Антитіла: що за "агенти" і як вони "відганяють" хвороби за допомогою імунітету

26 серпня 2021, 22:31
Антитіла розвиваються у відповідь на інфекцію або пасивно потрапляють в організм при вакцинації.
Аналіз_кровь_лабораторія
Білі кров'яні тільця, звані плазматичними клітинами, виробляють антитіла під час інфекції. / Pixabay

Антитіла-це білки, що борються з хворобами в організмі, які відіграють вирішальну роль в імунній системі. Подібно до пошукового батальйону, антитіла розпізнають інфекційних загарбників, таких як бактерії і віруси, і допомагають організму знищити їх.

Антитіла розвиваються у відповідь на інфекцію або пасивно потрапляють в організм при вакцинації. Антитіло іноді називають імуноглобуліном. Але не всі антитіла є імуноглобулінами, як і не всі імуноглобуліни є антитілами.

Білі кров'яні тільця, звані плазматичними клітинами, виробляють антитіла під час інфекції. Одна плазматична клітина може секретувати від декількох сотень до тисяч антитіл з другого надійного джерела, щоб створити потужну імунну відповідь.

читайте такожАнтитіла від інших коронавірусів забезпечують легкий перебіг COVID - 19-експерти

Як виглядають антитіла

Антитіла являють собою білки Y-подібної форми. Основа антитіла (вертикальна ніжка Y) допомагає йому спілкуватися з іншими компонентами імунної системи. Кінчик антитіла (обидві руки) може зв'язуватися з чужорідними загарбниками. Ці загарбники, повністю або частково, називаються антигени.

Кожне антитіло має в цілому чотири білкові ланцюги: дві легкі і дві важкі ланцюги, розташовані в структурі легкий-важкий-важкий-легкий. Легкі ланцюги важать приблизно 25 кілодальтон (кДа), а важкі ланцюги - близько 50 кДа.

Кінчик антитіла складається з частин як легкої, так і важкої ланцюга. Вчені називають цей наконечник "сайтом зв'язування антигену" або паратопом.

Антитіла мають тривимірну структуру, яка допомагає їм точно зв'язуватися з тисячами, навіть мільйонами різних антигенів. Завдяки своїй високій специфічності і спорідненості до різних антигенів, антитіла є цінним і незамінним інструментом в діагностиці та лікуванні.

Як вони працюють?

Антитіла розвиваються під час інфекції або у відповідь на вакцину. Кожне антитіло специфічне і виконує одну з двох точних завдань: позначити загарбника для знищення іншими імунними клітинами або знищити загарбника саме по собі.

Антитіло може розпізнавати антиген і зв'язуватися з ним спеціальним "замком і ключем". Це зв'язування запускає імунну відповідь організму і мобілізує інші клітини для боротьби з вторгається антигеном.

Після того, як імунна система справляється з антигеном і усуває його, вона створює продукують антитіла клітини пам'яті, які залишаються активними в організмі ще довгий час після одужання. Ці клітини пам'яті гарантують, що організм буде краще підготовлений до більш швидкої імунної відповіді, якщо коли-небудь знову піддасться впливу того ж антигену.

Згідно з надійним джерелом центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), тривалість, протягом якої антитіла забезпечують імунітет, різниться від людини до людини. Тривалість також відрізняється від одного захворювання до іншого.

Крім того, антитіла, які розвиваються у відповідь на інфекцію кору, захищають людину від майбутнього випадку кору, але не забезпечують імунітету, наприклад, від лихоманки денге або COVID-19.

Типи і розташування антитіл

Існує п'ять класифікацій антитіл, кожна з яких заснована на структурі антитіл і їх місцезнаходження в організмі.

Імуноглобулін G (IgG)

IgG-це найменше і найбільш поширене антитіло в системі, що складається приблизно на 80% з імуноглобулінів. Це єдине антитіло, яке може переміщатися через плаценту від батька до плоду. Це забезпечує природний пасивний імунітет плоду.

IgG-це антитіло загального призначення, що захищає від інфекційних агентів, які активні в крові і тканинах. Він відіграє ключову роль у формуванні постінфекційного імунітету.

Імуноглобулін А (IgA)

IgA-це друге за поширеністю антитіло, що становить близько 10-15% надійного джерела імуноглобулінів. Він зазвичай присутній у виділеннях організму, таких як молозиво (перше молоко), слина, піт і сльози.

IgA діє як перша лінія захисту слизових оболонок, що контактують з антигеном. Він запобігає прикріплення бактерій і вірусів до епітеліальних клітин організму. IgA також нейтралізує бактеріальні токсини і віруси.

Імуноглобулін М (IgM)

IgM - найбільші за розміром антитіла, але вони становлять лише 10% всіх імуноглобулінів. Він порівняно важче інших антитіл.

IgM-це найбільш ранні антитіла, які виробляє плід до народження. Він в основному присутній у внутрішньосудинному просторі і відповідає за захист від зараження крові. Ось чому медичні працівники часто пов'язують дефіцит IgM з сепсисом.

Імуноглобулін D (IgD)

IgD менш вивчений у порівнянні з іншими імуноглобулінами. Він присутній в тканинах, що вистилають груди і живіт. Хоча роль IgD в імунній відповіді незрозуміла, дослідження, проведене в ЄС в 2015 році, показало високий рівень IgD у людей з запальними аутоімунними захворюваннями, такими як системний червоний вовчак.

Інше дослідження 2016 року показало підвищений рівень IgD у людей з ревматоїдним артритом. Проте дослідники повинні продовжувати вивчати зв'язок між IgD, імунітетом та запаленням.

Імуноглобулін Е (IgE)

IgE-найменш поширений антитіла в системі, присутні в слідових кількостях в сироватці. Рівні IgE підвищуються, коли організм реагує на пилок, шерсть тварин і спори грибка. У великих кількостях він присутній у людей, які страждають на астму, сінну лихоманку і екзему.

IgE розвивається в слизовій оболонці дихальних шляхів і кишечника. Він також відіграє роль у запальних реакціях, гіперчутливості та глистових інфекціях.

Антитіло проти антигену

Через їх взаємозв'язок у хворобі дослідники часто обговорюють антитіла в контексті антигенів. Але це дві різні протилежності за своїм складом і поведінкою.

Антитіло-це білок, який розвивається у відповідь на чужорідного загарбника (антиген). Антиген може бути білком, ліпідом, вуглеводом або нуклеїновою кислотою.

Антитіла є важливим компонентом імунної відповіді і захищають від хвороб, в той час як антигени зазвичай викликають шкідливу реакцію організму або алергічну реакцію.

Деякі антитіла відомі як імуноглобуліни, а антигени-імуногенами.

Ще одна ключова відмінність між антитілами і антигенами полягає в їх місці походження. Антитіла розвиваються в організмі, а антигени чужорідні для організму і мають зовнішнє Походження.

У той час як антитіла залишаються в організмі від декількох тижнів до років після зараження, антигени швидко нейтралізуються або видаляються, щоб допомогти запобігти або стримати інфекції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти