Як смачно і правильно заварювати чай: прості хитрощі, про які багато хто не знає

8 грудня 2022, 20:47
Як правильно заварити чорний, зелений і навіть фруктовий чай знають далеко не всі, проте кожен може спробувати приготувати смачний напій.
чайник
Найкраще заварювати чай вдома в глиняному або порцеляновому чайнику / pixabay

Чай залишається одним з найпопулярніших напоїв, які ми п'ємо вдома. Сортів чаю насправді багато, але більшість з нас найчастіше надає перевагу зеленому, чорному чаю або пуеру. Щоб по-справжньому насолодитися ароматним напоєм, треба знати, в чому краще приготувати чай. Правильне заварювання дозволить відчути всі тонкощі смаку цього напою.

У чому найкраще заварювати чай

Для заварювання чаю використовуйте глиняний, фаянсовий або порцеляновий посуд. Чайник повинен бути повністю наповнений водою. Один з кращих варіантів – порцеляновий посуд, але можна також використовувати і скляний. Повнота смаку і насиченість аромату в скляному посуді може бути не такою, як у порцеляні, оскільки він знижує температуру напою і дозволяє його пити без шкоди. Треба, щоб чайник добре закривався і щільно прикривав заварник. Але в кришці все одно має бути отвір.

Щоб заварити чай – зелений або червоний – потрібні спеціальні ємності з отвором. Туди треба додати заварку. Ємності прикріплюються всередині чайника і заливаються окропом. Заварник потрібно закрити, щоб окріп омив всі чайні листки, а смак напою став дійсно насиченим.

відео дня

Не можна забувати і про важливість форми чайника. Заварюйте напій в циліндричних і круглих заварниках, оскільки так буде легше зрозуміти, скільки знадобиться води.

Як правильно заварювати смачний чай

У кожного чаю свій особливий смак і аромат. Напій потрібно правильно заварювати для збереження смакових якостей. Зверніть увагу на температуру води, обсяг сухого продукту і час, протягом якого повинен настоюватися напій.

Вода повинна бути якісною. Хоча поціновувачі чаю кажуть, що тільки несолодкий напій найкраще підкреслює чайний смак, можна додавати і цукор.

Чорний чай - як заварювати

Нагріваємо воду до 95°C спостерігаємо, щоб чайник для заварювання був теплим – заздалегідь обшпарте посуд окропом. Чай потрібно засипати з розрахунку 1 чайна ложка на 1+1 чашку.

Заварити ідеальний зелений чай

Слід не забувати, що температура води для заварювання зеленого чаю повинна бути 80-85 °C. Додавати потрібно 2-3 грами сухого листа на склянку води. Такий чай можна заварювати декілька разів. Першу заварку потрібно злити, почекавши 10 секунд.

Заварюємо трав'яні і квіткові чаї

Для заварки лікарських трав окріп повинен дійти до 95°C. Додають 2-3 грами листа на склянку. Напій настоюється один раз 10-20 хвилин. Повторно заварювати такий чай або розбавляти його водою не рекомендується.

Як заварити смачний чай з фруктами

Фруктовий чай є напоєм, який готують з суміші свіжих фруктів, ягід, або навіть трав і квітів. Можна зробити його на основі соку, води, іншого чаю.

Наприклад, фруктовий чай на воді заварюють, використовуючи сушені фрукти і трави. Звичайний чай не додають, тому в напої немає кофеїну. Не треба просто заливати всю суміш окропом, інакше замість чаю ви приготуєте компот.

Закип'ятіть воду і остудіть її до температури 85-90°С. Чайник для заварювання не забудьте прогріти. Сам напій повинен настоятися. Час - 9-10 хвилин.

Можна приготувати фруктовий чай на соку. Чайне листя додаємо за бажанням. Якщо будете пити чай на соку з чайним листям, нагрійте сік, але не доводьте його до кипіння. При другому варіанті просто розбавте сік завареним чаєм. Пити можна як в гарячому, так і охолодженому вигляді.

Коли основа фруктового чаю на чорному, білому або зеленому чаї, то треба в першу чергу заварити і дати чаю настоятися. І тільки після цього додати фрукти за смаком. Напій добре втамовує спрагу і знімає втому.

Як заварити персиковий чай

Спочатку заварюємо білий чай, використовуючи 2-3 чайні ложки на 0,5 літра води. Проціджуємо, даємо охолонути. Далі слід змішати його з половиною склянки, в який вже повинен бути налитий персиковий сік. Ріжемо кубиками свіжий персик і додаємо до напою. Охолоджуємо чай і ставимо його в холодильник на декілька годин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти