Атрофується мозок: названо симптоми

12 жовтня 2021, 20:50
Один з найбільш поширених ознак ранньої стадії хвороби Альцгеймера-забуття недавно отриманої інформації.
Мозок
Ви можете чути вимовлені слова і бачити слова, надруковані на сторінці , але не можете зрозуміти їх значення / Scott / Flickr

З віком мозок скорочується в розмірах. Для більшості людей ефекти не дуже помітні. Однак проблеми з промовою, пам'яттю та іншими ключовими функціями можуть розвинутися у людей, які страждають захворюванням, яке викликає серйозну втрату клітин мозку, звану атрофією мозку.

"Атрофія мозку-те, що відбувається з плином часу - дійсно починається непомітно в ранньому дорослому віці", - говорить Девід Вайнтрауб, доктор медицини, нейрохірург і директор функціональної нейрохірургії в лікарні Університету північного берега в Манхассеті, Нью-Йорк.

З часом, додає Він, ви можете помітити так звані "моменти старості", провали в пам'яті, звані легкими когнітивними порушеннями, пише Medical News Today.

відео дня

читайте такожНазвані напої, які можуть змусити мозок відчувати голод

За даними Національного інституту неврологічних розладів та інсульту (NINDS), атрофія головного мозку може виникати в невеликих областях мозку або в обох півкулях. Деякі захворювання викликають надмірну атрофію головного мозку, в першу чергу хвороба Альцгеймера та інші форми деменції. Оскільки тканина уражених ділянок головного мозку руйнується, неврологічний дефіцит залишається постійним.

Це може вплинути на мову та письмо

Атрофія мозку може викликати афазію-неврологічний розлад, який впливає на мовні навички. За даними NINDS, існує чотири основні форми афазії, кожна з яких має різні симптоми:

Рецептивна афазія, або афазія Верніке, виникає в результаті пошкодження скроневої частки мозку біля вух. Ви можете чути вимовлені слова і бачити слова, надруковані на сторінці, але не можете зрозуміти їх значення.

Виражена афазія, або афазія Брока, виникає в результаті пошкодження лобової частки мозку. Вам складно виразити себе, коли ви говорите або пишете, і виходить безглузда мова.

Глобальна афазія вражає як лобові, так і скроневі частки і призводить до найбільш серйозних пошкоджень. Можна втратити всі мовні функції, як мова, так і розуміння.

Амнезія, або аномічна афазія, - найлегша форма. Найбільш очевидний симптом-це нездатність згадати правильне ім'я для людей і речей.

Атрофія мозку через недоумство

За даними NINDS, деменція-ще одне захворювання, що викликає атрофію мозку. Деменція призводить до проблем з пам'яттю, мовою та особистістю. У вас можуть бути проблеми зі створенням і запам'ятовуванням нових спогадів, проблеми з навчанням і проблеми з судженням.

Люди з деменцією можуть відчувати труднощі з читанням і письмом і, в кінцевому підсумку, нездатністю розуміти мову. На останній стадії деменції у людей виникають проблеми просто із задоволенням самих елементарних повсякденних потреб.

Атрофія мозку при хворобі Альцгеймера

За даними Асоціації Альцгеймера, хвороба Альцгеймера є найбільш поширеним типом деменції. Це може початися за десятиліття до появи симптомів, але хвороба завжди прогресує і призводить до летального результату.

Один з найбільш поширених ознак ранньої стадії хвороби Альцгеймера-забуття недавно отриманої інформації. Інші включають в себе забуття важливих дат або подій, повторення одних і тих же питань знову і знову, все більше покладаючись на допоміжні засоби пам'яті, такі як нотатки-нагадування, і необхідність того, щоб члени сім'ї робили те, що ви звикли вирішувати самостійно. Ви можете відчувати труднощі при складанні планів і їх дотриманні, виконанні простих обчислень і концентрації.

Також можуть розвинутися проблеми із зором і балансом. Проблеми з оцінкою відстані і визначенням кольору або контрасту можуть привести до труднощів при водінні. Проблеми з спілкуванням і стеженням за розмовами часто змушують людей з хворобою Альцгеймера відмовлятися від соціального життя і навіть від улюблених хобі. Погане судження-ще один симптом.

Люди, які живуть з хворобою Альцгеймера, також можуть мати зміни настрою та особистості. Вони можуть заплутатися, підозрювати, пригнічувати, боятися, турбуватися або засмучуватися, коли вони знаходяться поза зоною комфорту або навіть вдома або з друзями.

Судоми можуть бути симптомом

Судоми також можуть бути ознакою атрофії головного мозку. Як повідомляє Національна медична бібліотека США, вони, як правило, виникають при порушенні електричної активності мозку. Деякі люди можуть відчути металевий присмак безпосередньо перед початком нападу.

У ньому говориться, що судоми можуть викликати зміну свідомості, починаючи від заклинання пильного погляду і закінчуючи втратою свідомості. Несвідомий стан може призвести до плутанини або тимчасової втрати пам'яті. Також можлива втрата м'язового контролю і посмикування під час нападу. Зміни емоцій, такі як раптова паніка або радість, також можуть виникати при припадку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти