Банки можуть здутися і зірвати: навіщо перевертати консервацію, поки вона гаряча

18 липня 2023, 23:32
Якщо пропустити такий важливий крок, то є ризик, що консервація зіпсується, а ви навіть не одразу це помітите.
Банки, консервация
Навіщо перевертати консервацію/ ua.depositphotos.com, Instagram irina_kuznecova18

Літній сезон – це саме той час, коли потрібно досхочу насолоджуватися свіжими фруктами та овочами. Але варто також використати цей час для створення заготовок на зиму, щоб потім, коли за вікном тріщатиме мороз і падатиме сніг, ласувати смачною консервацією. Проте консервувати овочі і фрукти потрібно правильно, дотримуючись усіх основних кроків. Один з важливих етапів – це перевертання банок, коли вони уже готові. Проте саме на цьому етапі у багатьох може виникнути запитання – навіщо перевертати консервацію?

Як зрозуміти, що банка погано закручена

Етап перевертання банок дуже важливий, пропускати його не варто. Справа у тому, що таким чином перевіряється герметичність закриття тари. Якщо під час цього етапу ви помітите, що з якоїсь банки витікає розсіл або сік, значить довго зберігатися така консервація не буде.

Що ж робити у випадку, якщо тара підтікає? У такому разі треба відкрити банку, переварити ще раз її вміст і закрутити заново. Або ж, якщо ви не хочете повторно обробляти вміст банки, можна просто з’їсти продукт, поки він не почав псуватися, адже в негерметичній тарі довго він не простоїть.

відео дня

Важливо розуміти, що переварити банку потрібно не лише тоді, коли з неї витікає рідина, а й у разі появи бульбашок біля кришки. Така ознака також вказує на негерметичність.

Чи потрібно перевертати банку з кришкою, що закручується

Банки із кришками, що закручуються, перевертати не потрібно. Таку маніпуляцію треба виконувати лише з тією тарою, яка закривається за допомогою спеціального пристрою для закручування кришок на банках.

Як правильно перевертати банки з консервацією

Перше важливе правило – не брати їх голими руками, адже можна обпектися.

Банки потрібно перевертати дуже обережно і плавно, ставити їх на рівну поверхню. Не варто стукати по дну тари.

Також радять накривати банки ковдрою, щоб вони довше лишалися гарячими. Для чого це потрібно? Таким чином консервація фактично пройде додатковий етап стерилізації.

Як довго потрібно тримати банки перевернутими

Це залежить від величини тари. Банкам об’ємом 0,5 л буде достатньо півгодини, меншим за цей об’єм – від 15 до 25 хвилин. Тару об’ємом 1 л варто тримати у такому положенні кілька годин, а великі банки – мінімум 6 годин.

Також варто пам’ятати, що готову консервацію потрібно періодично оглядати упродовж 7 днів. Якщо банка не протікала у перші години, це ще не означає, що її вміст не може зіпсуватися. Варто перевіряти, чи не здулася кришка, чи немає під кришкою пухирців, і чи не помутнів маринад.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти