Без сліз: як швидко нарізати цибулю та не розплакатися

9 листопада 2022, 22:00
Главред зібрав найкращі способи, як просто і легко порізати цибулю, не проронивши жодної сльозинки.
лук
Нарізати цибулю без сліз дуже легко / ua.depositphotos.com

Цибуля – це універсальний інгредієнт, без якого просто неможливо обійтися на кухні. Варіантів використання цибулі є безліч: її можна маринувати, запікати чи смажити. З додаванням цибулі кожна страва матиме особливий та неповторний смак та аромат.

Проте перш ніж цибуля потрапить до страви, її потрібно нарізати. Кожна господиня з власного досвіду знає, що це не найприємніший процес, адже цибуля змушує нас плакати. Главред зібрав для вас найкращі способи, як просто і легко порізати цибулю, не проронивши жодної сльозинки.

Чому цибуля викликає сльози?

Перш за все потрібно розібратися, чому ми плачемо під час нарізання цибулі. Справа в тому, що цей овоч містить у своєму складі лакриматор (від лат. lacrima – сльоза). Під час потрапляння лакриматора в очі виділяється сірчана кислота, яка й подразнює слизову ока. У зв'язку з цим головним завданням під час нарізання цибулі є зниження активності лакриматора. Далі розповідаємо, як це зробити.

Охолодження цибулі

Активність лакриматора знижується у десятки разів, якщо перед нарізанням покласти цибулю на 30 хвилин до холодильника. Також можна покласти цибулю на 15 хвилин до морозильної камери. Зауважте, що цибулю потрібно охолодити, а не заморозити. В іншому випадку вона стане непридатною для використання, адже розм'якне. Разом з цибулею можете покласти до морозильної камери і ніж для нарізання – ефект буде набагато кращим. Коли минуло 15 хвилин, дістаньте цибулю та починайте швидко нарізати її, щоб вона знову не стала теплою.

Вентилятор або витяжка

Порізати цибулю без сліз допоможе увімкнений вентилятор або витяжка, адже активні речовини будуть випаровуватися та не встигнуть потрапити до ваших очей. Знизити концентрацію їдких речовин допоможе також відчинене вікно. Щоб посили ефект, можете під час нарізання цибулі злегка дути на неї.

Запалена свічка

Полум'я свічки здатне окислювати всі речовини, які виділяються під час нарізання цибулі. А тому можете просто запалити свічку і поставити її неподалік. Якщо вдома немає свічки, то можете нарізати цибулю поруч з увімкненою конфоркою.

Оцет або лимон

Нейтралізувати активну дію лакриматора допоможе також оцет або лимон. Для цього потрібно намазати оцтом або скибочкою лимона дошку для нарізання. Таким чином під час нарізання цибулі сліз буде набагато менше.

Жувальна гумка

Щоб не плакати під час нарізання цибулі потрібно жувати гумку. За допомогою цього способу речовини, які викликають сльози, окислюються. Замінити жувальну гумку можна також петрушкою. До того ж петрушка є набагато кориснішою для нашого організму.

Це і всі способи, які ми зібрали для вас. Насамкінець додамо, що перед нарізанням цибулі важливо обирати гострий ніж без зубців. Таким чином поверхня цибулі буде менше травмуватися, а отже лакриматор виділятиметься у меншій кількості. Також під час нарізання цибулі відрізайте корінець в останню чергу, адже в цій частині овоча міститься найбільше сірчаних сполук.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти